Đorđe ima samo 16 godina, a cela porodica zavisi od njega: Brine o bolesnom ocu, sestri, kući jer je ostao bez majke (FOTO) (VIDEO)

Za većinu šesnaestogodišnjaka škola je glavna i najčešće jedina obaveza, ali ne i za Đorđa Markovića

  • 15

Đorđe Marković iz Čepura, sela kod Paraćina, ima samo 16 godina, a sa godinu dana mlađom sestrom Aleksandrom brine o bolesnom ocu i kompletnom domaćinstvu. Obrađuje hektar i po zemlje, ide u nadnicu.

Za većinu šesnaestogodišnjaka škola je glavna i najčešće jedina obaveza, ali ne i za Đorđa Markovića. Kada završi nastavu u mašinskoj školi i dođe kući čekaju ga brojni poslovi. Dan mu je, kaže, kratak da uradi sve što mora.

- Da nahranim guske, šotke, piliće, zečeve, da presvučem oca. Mora da se radi - navodi Đorđe.

Voli Đorđe radove u polju, oko živine i zečeva, ne smetaju mu ni žuljevite ruke, ali mu se život potpuno promenio pre tri godine kada je otac imao moždani udar. Prošle godine umrla je i majka, pa su on i sestra preuzeli brigu o domaćinstvu i nepokretnom ocu.

Đorđe Marković Printskrin: RTS

- Već smo i navikli na sve te obaveze jer ko će drugi ako nećemo mi? - pita Aleksandra.

Dodaje da je kuća u jako lošem stanju, ali da joj najteže pada zdravstveno stanje oca.

- Tata je u lošem stanju, pa bi bilo dobro da ako može ode u banju, kako bi se oporavio - navodi Aleksandra.

Sa 20.000 dinara, kolika je očeva penzija i naknada za tuđu negu i pomoć, Đorđe kaže da ne može da pokrije sve troškove. Zato radi i po selu. Udruženju za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj deci u Paraćinu obratio se za pomoć, potreban mu je cirkular za drva i traktor da bi lakše obrađivao svoje njive.

- On uopšte nije tražio novčanu pomoć nego traktor, da bi mogao da radi, i da od tog rada i zarađuje - navodi Elvin Stanković iz Udruženja "Paraćin mali grad veliko srce".

Javio se i donator koji će zameniti stolariju na kući. Novca, ipak, nema dovoljno za propalu belu tehniku i specijalni krevet za nepokretnog oca.

VIDEO: Snimala je svaki dan sestru kako joj trči u zagrljaj i pokazala šta znači ljubav

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    22. mart 2019 | 09:53

    E ovde treba pomoci, a ne kad mi pokazete one 10toclane porodice koje kukaju da su deca gladna, a kote se kao zecevi u supama i udzericama. Bravo decace, svaka cast

  • SS

    22. mart 2019 | 10:10

    Ovo treba da pogledaju svi koji protestuju i setaju nezadovoljni,zajedno sa politicarima iz opozicije i onima na vlasti!

  • Marko

    22. mart 2019 | 09:45

    Bes, očaj, tuga i nemoć kulja iz mene kada pročitam razne vesti o kojekavim rijaliti programima, cirkuskim nakazama, starletama i ostalim propalitetima a niko da pomogne ovoj divnoj deci a takvih je mnogo kojima je potrebna pomoć!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA