≫ 

Zverina od 100 kilograma spremana za pokolj pasa u Srbiji: Tajno oružje ruskih graničara pojavilo se prvi put u okolini Jagodine (FOTO) (VIDEO)

Jedan primerak volkosoba, hibrida vuka i psa, pronađen je juče u gepeku novopazarskog taksija

  • 32

Pravo čudovište od 100 kilograma koje je jagodinska policija pronašla juče u gepeku jednog taksi-vozila iz Novog Pazara, šokirala je domaće kinologe i veterinare, jer se radi o rasi koja je prvi put otkrivena u Srbiji i još nije registrovana kod nas.

Naime, naši stručnjaci, na osnovu pasoša životinje, utvrdili su da je reč o hibridnoj rasi koju je stvorila ruska vojska za potrebe njihovih graničara. Reč je o volkosobu (volk-vuk i sobaka-pas), pa je još misterija kako se takva životinja uopšte našla u Srbiji.

Iz istrage saznajemo da je volkosob doveden u selo Ribare kod Jagodine, gde su organizovane ilegalne borbe pasa. Međutim, neko je dojavio da će policija upasti u selo i napraviti raciju, pa su se vlasnici pasa i organizatori razbežali.

Kako saznajemo, vlasnik volkosoba je Novopazarac koji je policiji rekao da psa nije vodio na borbe, već na izložbu. Dodao je da je "psa" platio 5.000 evra kao odraslu jedinku, što pobuđuje sumnju da je već mučen i treniran za borbe.

Vrhunski utrenirani volkosobi vrednuju se od 2.000 do 3.000 dolara, ali ruska vojska ih ne prodaje, već ih isključivo koristi za bezbednosne službe, pod strogim uslovima. Zato ovaj slučaj iz Jagodine pobuđuju sumnje zbog validnost pasoša i same izjave vlasnika.

Misterija je kako je ruski vojni pas dospeo u Srbiju Foto: Russian FSB Border Service

- Slučaj je predat nadležnom tužilaštvu. Videćemo kako će tužilac kvalifikovati delo. Moguće je da će samo proći sa prekršajnim prijavama iako se radi o ozbiljnom kriminalu, o uzgajanju rase koja nije registrovana u našoj kinologiji, borbama pasa u kojima će se nastaviti da se vrše najteža krivična dela bez posledica - kaže naš izvor.

U međuvremenu, životinja je prebačena u prihvatilište gde će po zakonu 15 dana biti na posmtranju veterinara.

SNAŽAN KAO VUK, POSLUŠAN KAO PAS

Volkosob, mešavina psa i vuka, može da dostigne veličinu i snagu pravog vuka, uz poslušno i prijateljsko ponašanje prema ljudima, karakteristično za pse. Dobijanje najboljih karakteristika obe vrste nije išlo tako lako, i bile su potrebne godine pre prvih uspešnih rezultata.

Više od 200 hibrida vukova koji su odgajani na Univerzitetu u Kelnu u Nemačkoj, bili su neuspešni pokušaji ukrštanja, jer su svi pokazivali tipične karakteristike vukova, i ekstreman strah i oprez pored ljudi. Ipak, naučnici sa ruskog instituta Perm, konačno su napravili pomak 2000. godine.

Ključnu ulogu imala je Naida, neobično društvena ženka kaspijskog vuka, koja se odlično slagala sa ljudima. Još čudnije, kada su joj ponudila da bira partnera, izabrala je psa umesto vuka.

U narednih 10 godina, Naida je odgajila 40 volkosoba, koji su delili njene instinkte, dok su od očeva pasa povukli druželjubivost i poslušnost. Oni su dalje korišćeni za razvoj vrste.

VOLKOSOBI KOD METE BRZO PRONALAZE RANJIVE DELOVE

Prvi volkosobi su trenirani za različite zadatke, od pronalaženje eksploziva, otkrivanje krijumčara i praćenje, a sve zadatke su obavljali sa lakoćom. Prema rečima ruskih trenera, njihova najimpresivnija crta je da "vole da rade".

- Kada uđu u centar za obuku cvokoću zubima i nestrpljivi su da počnu vežbe - rekla je trener životinja Olga Galperina, piše "Oditicentral".

Međutim, razlog zbog kojeg ih ruska vojska tako ljubomorno čuva jeste što u svim zadacima prevazilaze bilo koju drugu rasu. Tako, na primer, nemačkom ovčaru treba oko četiri minuta da nanjuši kriminalca koji se krije, što volkosob može da uradi za 15 do 20 sekundi. Psi umeju da bezobzirno trče oko terena za obuku pre vežbi, dok se hibridi vukova odmah bacaju na posao.

Ruski dreseri tvrde da čak i u nepoznatom okruženju samo jednim obigravanjem terena mogu da otkriju skrivenu drogu, kriminalce ili eksploziv.

Ako je verovati dostupnim informacijama, volkosobi nadmašuju pse u svakom aspektu. Imaju šest puta jače čulo njuha od pasa, daleko jači ugriz kojim mogu da probiju zaštitnu opremu, i mogu da izdrže ekstremne temperature. Takođe su se pokazali i kao fizički snažnim životinjama i mentalno stabilnijim. Bez odmora mogu da prate trag i po dva dana.

U uslovima borbe psi se obično fokusiraju na ruku napadača. Međutim, volkosob će vrlo brzo početi da traži ranjive delove, poput prepona ili vrata.

Volkosobi su dugo opisivani kao tajno oružje ruskih graničnih službi, a postali su ozloglašeni i među kriminalcima i švercerima koji ulaze preko kineske ili mongolske granice.

VIDEO: Albanac gurnuo lice Trampu u čeljusti

(I. Čorbić/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA