≫ 

Ruski dobrovoljac izgubio oko ratujući na Kosovu 1999, a sina je nazvao Lazar: Posle 20 godina poručuje, "Voli vas vaš brat, uvek ću biti uz vas" (FOTO)

"Snajper sam prebacio na drugo rame, jezikom sam obrisao nišan od krvi i nastavio da pucam"

  • 40

Albert Ahsarbekovič Andijev, Rus iz Južne Osetije, te 1999. prešao je hiljade kilometara da bi pomogao braći Srbima i sa njima rame uz rame branio našu zemlju tokom NATO bombardovanja.

Ruski dobrovoljac na Kosovu je izgubio desno oko. Posle svega ostao je da živi u Srbiji, oženio se i dobio sina. Dao mu je ime po ličnosti kojom se diči svaki Srbin - Lazar.

- Rekao sam svom sinu: sine moj, tvoja sudbina će biti teška, nikada nećeš smeti da voliš Rusiju više od Srbije i nećeš smeti da voliš Srbiju više nego Rusiju, moraćeš ih voleti podjednako - rekao je na 20. godišnjicu bombardovanja Andijev u Kragujevcu.

Po dolasku na Kosovo Albert Ahsarbekovič Andijev raspoređen je kao snajperista u 549. motorizovanu brigadu koja je branila samu državnu granicu prema Albaniji i Makedoniji u dužini od 150 kilometara. U ratu je izgubio oko, ranjen je u ruku i ratni je vojni invalid 100 odsto.

Foto: Telegraf.rs

- U akciji protiv terorističkog centra kod Suve Reke pogođen sam u oko. Munjevito sam razmišljao. Snajper sam prebacio na drugo rame, jezikom sam obrisao nišan od krvi i nastavio da pucam. Osetio sam da gubim svest, nekako sam se podigao i tada sam dobio i drugi metak u ruku. Bio sam svestan da ako ostanem da sedim, više neću moći da se podignem. Saborci su me brzo stavili na šatorska krila i odneli u pozadinu - ispričao je ranije Andijev.

U Kragujevcu kaže da desno oko nije "izgubio".

- Nisam ga izgubio, već sam ga ostavio, da bih se kad-tad vratio tamo i potražio to moje oko, koliko god to da me bude koštalo - rekao je Andijev, njegovi saborci su ga razumeli i pozdravili gromoglasnim aplauzom u Kragujevcu.

Obeležavanje godišnjice bombardovanja u Kragujevcu, Foto: Telegraf.rs

Ruski dobrovoljac lečen je posle povrede u bolnici u Prištini, pa je, pošto je uporno hteo da pobegne na borbene položaje, poslat na VMA u Beograd. Tamo su mu rekli da mora da sačeka protezu dva meseca, a on im je odgovorio da ako nemaju više medicinskih tretmana, on mora da ode u pomoć ratnim drugovima. Sutradan se pojavio u jedinici sa povezom na oku, spreman da bije nove bitke. Ostao je do poslednjeg trenutka i povukao se zajedno sa srpskom vojskom.

Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije Andijev kaže da ne bi voleo da ovaj dan bude dan neke tragedije za Srbe.

- To jeste dan kada je počela agresija NATO pakta protiv Srbije, ali u to vreme imali smo snage, iako mali, da ponizimo mnogo jačeg neprijatelja, da mu pokažemo da umemo da ujedamo, da pokažemo da umemo da se žrtvujemo- rekao je Andijev.

U Kragujevcu je napomenuo da je očekivao da na obeležavanju 20. godišnjice od početka bombardovanja vidi više ljudi, posebno jer je reč o gradu koji je mnogo propatio u ratovima.

- Očekivao sam i da ovde vidim mnogo više mladih jer će oni biti ti koji će morati da nastave i sačuvaju ono što smo mi uspeli da sačuvamo, mada političari nisu. Voli vas vaš brat, uvek sam bio uz vas, uvek ću biti uz vas! Dok god imam života u sebi, taj život pripada vama - rekao je ruski dobrovoljac Albert Ahsarbekovič Andijev u Kragujevcu 24. marta 2019.

VIDEO: Putinov Noćni vukovi odali poštu žrtvama NATO bombardovanja

(M.Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA