Postoji jeftiniji način da se u Srbiji ode kod zubara, košta samo 500 dinara mesečno, a retko ko zna za to

Maksimalna suma do koje su pokrivene stomatološke usluge iznosi 20.000 dinara u toku jedne godine

  • 6

Da smo krezuba nacija kojoj dentalna higijena nije najbliža upozoravaju nas godinama, pa ipak - stomatološki pregledi nisu uključeni u zdravstveno osiguranje za koje nam se novac svakog meseca odbija od plate, već smo prinuđeni da svaki odlazak kod stomatologa papreno platimo, bilo da idemo u državnu ili u privatnu ordinaciju.

Srbija na listi 34 evropske zemlje zauzima poslednje mesto po kvalitetu oralne zdravstvene zaštite. Istovremeno, poslednja je i na listi izdvajanja za preventivnu negu zuba.

Svega 8,5 odsto odraslog stanovništva u Srbiji ima sve zube, dok 9,3 odsto nema nijedan. Kao glavni uzrok takvih rezultata izdvajaju se loše navike, a posebno nezdrava ishrana, konzumacija alkohola i duvana.

Uprkos poražavajućoj statistici, po svemu sudeći, odlazak kod stomatologa neće biti vraćen na listu usluga pokrivenih zdravstvenim osiguranjem.

Zubar ne mora da bude nedostižan, Pixabay

Ipak, postoji jeftiniji način da se u Srbiji ode kod zubara, način sa kojim je malo ko od nas dobro upoznat.

Republički fond za zdravstveno osiguranje pruža mogućnost kolektivnog dobrovoljnog osiguranja stomatoloških usluga. Za samo 500 dinara mesečno svako od nas može da obezbedi skoro pa besplatne odlaske kod zubara, privatnog ili državnog.

- Ovo osiguranje "pokriva" lečenje i popravku zuba, skidanje kamenca, obradu paradontalnog džepa, vađenje i plombiranje zuba kao i druge usluge koje se smatraju osnovnim stomatološkim uslugama, a koje su navedene u Posebnim uslovima za osiguranje stomatoloških usluga. Protetika, keramičke krunice i ugradnja implanta su isključeni - stoji na sajtu RFZO.

Kod zubara za 500 dinara mesečno, Foto: canacopegdl.com

Dobrovoljno osiguranje stomatoloških usluga se ugovara kao kolektivno osiguranje.

- Nakon obavljene ugovorene stomatološke usluge, osiguranik se za refundaciju troškova obraća RFZO-Sektoru za dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Uz zahtev prilaže fiskalni račun sa specifikacijom obavljenih usluga. Za svaku obavljenu stomatološku uslugu koja je predviđena ugovorom o osiguranju, osiguranik ima pravo na refundaciju u visini od 80 odsto troškova, a do visine limita predviđenog za tu uslugu - objašnjeno je u RFZO.

Maksimalna suma do koje su pokrivene sve ugovorene stomatološke usluge iznosi 20.000 dinara u toku jedne godine.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koala

    26. mart 2019 | 15:15

    Ovde je najbolje otvoriti apoteke, ambulante, pekare i svakojake klinike, jer je jedino tu velika para zagarantovana.Decenijama plaćaš zdravstveno osiguranje, i na kraju padneš u nemilost privatnika.

  • Zdravko

    26. mart 2019 | 14:34

    12 meseci po 500 dindži je 6.000 tako da za tu lovu možete da plombirate 6 zuba, može privatno(u većini gradova Srbije), ili u zdravstvenoj ustanovi. Retki su oni koji poprave 6 zuba godišnje, tako da se ovo osiguranje ne isplati, kao ni bilo koje drugo osiguranje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA