Proverili smo da li mutirani svinjski grip preti i u Srbiji, nakon što je kod komšija ubio 22 osobe

Ovoliki broj preminulih nije se desio od 2009. godine, kada je od svinjskog gripa u Severnoj Makedoniji umrlo 33 ljudi

  • 0

Mutiran svinjski grip je glavni krivac velikog broja smrtnih slučajeva u Severnoj Makedoniji. Prema oceni epidemiologa, ove godine je virus znatno agresivniji i izaziva teže komplikacije. Uprkos ovakvoj situaciji kod komšija, građani Srbije nemaju razloga za zabrinutost.

Za samo dva meseca u Severnoj Makedoniji su od gripa umrle 22 osobe, što se nije desilo od pandemske 2009. godine, kada je od svinjskog gripa u Severnoj Makedoniji umrlo 33 ljudi.

- Virus gripa je veoma virulentan i trpi česte promene. Grip je oboljenje od koga se umire - upozorava primarijus dr Gordana Kuzmanovska, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje u Skoplju.

Najbolja prevencija je vakcinacija, Foto: Pixabay.com

Iako broj obolelih od gripa polako opada, epidemiolozi upozoravaju da je moguće da i u narednom periodu ima težih slučajeva obolelih od gripa. Zato kao najbolju prevenciju preporučuju obavezno vaksinisanje koje smanjuje rizik od komplikacija.

I dok grip polako jenjava, rasplamsava se epidemija morbila. Za nedelju dana registrovano je 104 novih slučajeva obolelih od malih boginja. Do sada je u 19 gradova Severne Makedonije zaraženo 650 osoba, a nekoliko ih je već umrlo.

KAKVA JE SITUACIJA SA GRIPOM U SRBIJI?

Kako navode iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u 11. izveštajnoj nedelji beleži se nizак intеnzitеt акtivnоsti virusа gripа i lоkаlnа gеоgrаfsка rаsprоstrаnjеnоst. Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope.

Virus mutiranog svinjskog gripa u Srbiji nije registrovan, navodi se iz Batuta.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA