U Nišu odjavljena epidemija gripa: Osmoro umrlo, a obolelo 9.358 pacijenata

Na području Niša registrovana su dva tipa virusa gripa

  • 0

Institut za javno zdravlje juče je na području Niša odjavio epidemiju gripa i predložio ukidanje mera donetih u cilju sprečavanja širenja zaraze, uključujući i zabranu poseta u zdravstvenim ustanovama.

- Od 14. januara kada je epidemija proglašena, na teritoriji grada Niša obolelo je 9.358 ljudi, od kojih je 62 hospitalizovano, a osmoro je umrlo. Najveći broj obolelih, 4.464 bio je starosti od 30 do 64 godina, starijih od 65 bilo je 2.294, od 15 do 29 godina grip je imalo 1.887 pacijenata, u kategoriji od 5 do 14 godina registrovano je 329 obolelih, kao i 376 dece uzrasta do četiri godine – saopštila je dr Biljana Kocić, načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Na području Niša registrovana su dva tipa virusa gripa.

AH1 I AH3

- Laboratorijske analize pokazale su da se radi o virusu AH1 i AH3. S obzirom na to da se u jedanaestoj nedelji od proglašenja beleži nizak intenzitet virusa u Srbiji, stekli su se uslovi za odjavu epidemije – pojasnila je Kocić.

Ona je apelovala na građane da se obavezno vakcinišu od ove zarazne bolesti već početkom oktobra kako bi spremno dočekali sledeću sezonu gripa.

Prema podacima Batuta na području Srbije ove godine, oboljenje slično gripu registrovano je kod 153.053 osobe od kojih su 63 preminule.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA