≫ 

Neizvesna odluka da li će Šaulić dobiti ulicu u naselju gde je odrastao: "Šešelj je ove ljude javno nazvao budalama i Šabana vašarskim pevačem"

Umesto odluke članovi komisije, od saveta mesne zajednice Kamenjak traže da se inicijativa dopuni potpisima građana

  • 14
Šaban Šaulić ulica Foto ilustracija: Telegraf/ATA Images

Gradska komisija za imenovanje naziva ulica i trgova u Šapcu još se nije izjasnila o predlogu da se preimenuje Ulica Avde Karabegovića i ubuduće nosi ime tragično nastradalog kralja narodne muzike Šabana Šaulića.

Umesto odluke članovi komisije, koji su se u međuvremenu jednom sastali, od saveta mesne zajednice Kamenjak, koji je inicijativu zvanično podneo, tražila da se inicijativa dopuni potpisima građana.

Šaulić je stradao početkom godine Foto: Marko Jovanović

Potreseni tragičnom i iznenadnom smrću Šabana Šaulića, žitelji Ulice Avde Karabegovića, u kojoj se nalazi pevačeva rodna kuća, prikupljali su potpise za promenu naziva ulice. Želeli su da tako večno sačuvaju uspomenu na pevača koji se sa kaldrme popularne "Male", kako ulicu svi nazivaju, otisnuo u svet estrade. Navodno je peticiju za preimenovanje ulice potpisalo više od 1500 ljudi, ali nikome nije poznato zašto potpisi nisu dostavljeni mesnoj zajednici i komisiji.

- Posle smrti Šabana Šaulića mnogi su pokušali bar malo da se očešu o njegovu popularnost i slavu, pa su se u javnosti mogle čuti brojne inicijative. Tako se primila i ova o promeni naziva ulice pa su, navodno, građani spontano prikupljali potpise. Šešelj ih je odmah javno nazvao budalama i Šabana "vašarskim pevačem", a sumnjalo se i da pojedine političke stranke nameravaju da preko mrtvog pevača da pridobiju naklonost građana - navodi sagovornik Telegrafa koji je želeo da ostane anoniman.

Avdo Karabegović Hasan-begov, srpski pesnik s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, jedan od najznačajnijih Srba muslimana svog vremena. Foto: Wikimedia Commons/srbiubih.com

Tek, inicijativa da ulica u kojoj je poznati pevač rođen ubuduće nosi njegovo ime zvanično je izglasana na sednici saveta mesne zajednice i upućena gradskoj komisiji. Ova mesna zajednica, inače, teritorijalno obuhvata nekoliko ulica u centru grada, a od 15 članova saveta dva su iz Ulice Avde Karabegovića. Janko Milovanović, predsednik saveta mesne zajednice kaže da još nisu dobili odluku gradske komisije o dopuni njihove inicijative.

- Kada odluka stigne mi ćemo postupiti po njoj - rekao je kratko Milovanović, ne izjašnjavajući se o tome da li će naknadno potpise tražiti samo od žitelja Ulice Avde Karabegovića ili i svih građana iz mesne zajednice.

Šaulić je odrastao u naselju Mala Foto: A. Nalbantjan

Kako Telegraf.rs saznaje preovladava mišljenje da treba uvažiti samo potpise žitelja ulice čiji će se naziv menjati, a njih je oko 300.

- Nelogično je da neko traži da se menja naziv ulice u kojoj ne živi. Sasvim je drugačije bilo kada su iz ideoloških razloga, zbog raskida sa starim političkim sistemom, državni organi odlučili da se menjaju nazivi ulica. Ovako, ako građani nešto traže, onda će morati to sami i da plate - tumači izvor Telegrafa.

Popularna "Mala", u kojoj je rođen i odrastao Šaban Šaulić svojevremeno je nazvana po Avdi Karabegoviću, u skladu sa uslovima iz gradske odluke o nazivima ulica i trgova. Njome su kao kriterijumi istaknuti dužina boravka i doprinosa gradu i srpskom narodu, načela neideološkog pristupa, značaja u nauci, književnosti, kulturi i istoriji... Kako će na komisiji "proći" Šaban Šaulić nakon što mesna zajednica prikupi potpise njegovih sugrađana, znaće se uskoro, ali po svemu sudeći ne i tako brzo.

Video: 40 dana od smrti Šabana Šaulića: Goca neutešno plakala

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milano

    28. mart 2019 | 12:29

    Laka mu zemlja a ulicu dobijaju heroji a ovaj je bio pevač.

  • Milko

    28. mart 2019 | 13:25

    Najbolje i u udžbenike istorije da uđe pa da izučavamo kako je pevao po vašarima i ostalim kafanama za ogroman bakšiš a ovi inženjeri, doltori i ostali koji su nas zadužili trebalo bi ih proterati iz zemlje jer ova vlast ne podnosi pismenije od sebe znajući da su svi iz vlasti veoma pismeni kao Zorica i Šaban sa diplomom kafansko-vašarkih klovnova

  • tata

    28. mart 2019 | 12:35

    Seselj je u pravu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA