Novi saobraćajni znak na srpskim putevima: Vozači zbunjeni, a kazne su drakonske ako neko prekrši pravilo (DETALJNO UPUTSTVO)

Rigorozne kontrole trajaće naredna dva meseca

  • 30
Zeleni znak STOP Ilustracija: Telegraf/Profimedia

Na važnim raskrsnicama u Srbiji osvanuo je novi saobraćajni znak. Umesto dobro poznatog crvenog STOP, na koji smo svi navikli, vozači su ostali zatečeni zelenim STOP. Iako je saobraćajna policija mnogo puta ranije najavljivala promene u drumskoj signalizaciji, vozači su današnji dan dočekali potpuno nepripremljeni. Bolje bi bilo da se što pre upute šta novo, zeleno STOP znači, jer su za njegovo nepoštovanje kazne drakonske.

Kako saznajemo, zeleno STOP menja semafor i koriguje saobraćaj.

Ukoliko ne želite da vam saobraćajna policija napiše kaznu od 10.000 do 20.000 dinara, savetujemo vam da stanete svaki put kad vidite novi znak. Njegovo postavljanje počelo je danas u celoj Srbiji. Očekuje se da će do petka kompletna zemlja biti pokrivena, a policija je već počela da kontroliše da li ga vozači poštuju.

Rigorozne kontrole trajaće naredna dva meseca, a policija neće imati milosti prema onima koji novu signalizaciju ne budu poštovali. Što je, takođe, zanimljivo, policija će proveravati ko zna čemu služi novi znak.

Ilustracija: Telegraf

ŠTA RADITI KAD VIDITE ZELENO STOP

Kada se nađete pred novom signalizacijom, morate potpuno zaustaviti vozili ispred zaustavne linije, osmotriti i propustiti vozila koja se kreću na ulicu na koju nailazite, vodeći računa da ista ne usporavaju, staju ili menjaju pravac. Nakon toga nastavite kretanje.

Ukoliko ispred nas već stoji vozilo na zaustavnoj liniji, a mi se nalazimo u koloni iza njega, moramo se ponovo zaustaviti ispred zaustavne linije kada se vozilo ispred nas pomeri.

ŠTA SE SMATRA NEPOŠTOVANJEM ZNAKA

* Nepotpuno osetno zaustavljanje na zelenom znaku STOP smatra se da ga niste poštovali.

* Prelazak preko zaustavne linije.

* Neustupanje prvenstva prolaza vozilima, loša procena, ako vozilo koje je u prednosti uspori zbog vašeg vozila smatra se da ste mu oduzeli prednost.

Foto: Pixabay.com / Stop znak ima osam stranica

PO ČEMU SE RAZLIKUJE OD CRVENOG ZNAKA 

Za crveno STOP je važilo da ne smete da se zaustavite na ovom znaku ukoliko vam je svetlosnim znakom (zelenim svetlom) dozvoljen prolaz. Sa zelenim znakom je baš suprotno. Pred njim uvek morate da se zaustavite, naročito što je on tu da bi menjao semafor.

Naravno, radi se o prvoaprilskoj šali. Pišite u komentarima kako ste vi prevarili druge danas ili ste bili prevareni. Apri-li-li-li.

(A. Prilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    1. april 2019 | 13:01

    Je..la Vas ovakva sala

  • Cc

    1. april 2019 | 13:16

    Ja se već primio. "Nema ga u pravilnoku o saobraćajnoj signalizaciji iz 2017 god". To je važeći....ha ha ha BRAVO

  • Druze

    1. april 2019 | 17:00

    Dodjite da vidite prizor koji traje decenijama i dan danas.U ulici Laze Lazarevic u Sapcu postoji Stop kao i pesacki prelaz.Niko ne staje cak skoro da niko i ne uspori osim kada mora da propusti pesaka.Policije kao da i nema dok se pesaci bore za zivot.Sklonite onda znak Stop,porucujem ili kontrolisite svrhu njegovog postojanja,zivot pesaka je ugrozen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA