≫ 

Noćas počinje letnje računanje vremena, ne smete da zaboravite jednu stvar: Spavaćemo sat vremena kraće, a evo šta to znači

Sada je zemljama, među kojima je i Srbija, koje su se našle u nezgodnom položaju zbog svog geografskog položaja ponuđeno da biraju koje će vreme da koriste

  • 24

Pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unapred, sa 02.00 na 03.00 časa, počinje letnje računanje vremena u Evropi.

Letnje računanje vremena u Evropi trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena.

Danas čak 110 od 192 države koristi letnje ukazno vreme. Ono se ne koristi u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gde ova mera nikad nije stekla širu popularnost. Međutim, u većem delu razvijenog sveta ovaj dogovor se smatra zgodnim načinom da se u letnjim mesecima, kad sunce prirodno zalazi kasnije, dnevna svetlost duže "zadrži".

Odlukom evropskog parlamenta, naime, od 2021. godine pomeranja kazaljki više neće biti. Slobodan Bubnjević iz Inicijativ "Nauka kroz priče" kaže da sve više ljudi govori da to i nije bila najpametnija odluka i da je trebalo više slušati naučnu zajednicu. Dodaje da je zato smišljen čitav niz argumentaa da se ta odluka prolongira.

Sada je zemljama, među kojima je i Srbija, koje su se našle u nezgodnom položaju zbog svog geografskog položaja ponuđeno da biraju koje će vreme da koriste, navodi Bubnjević.

Noćas se pomera sat, Foto: Profimedia, Pixabay

- To ne može baš tako lako da se izvede, jer narušavamo osnovne meteorološke principe o zajedničkom načinu merenja - kaže Bubnjević.

Prema njegovim rečima, zemlje na jugu Evrope, kao i zelje koje se nalaze na istočnom delu svojih vremenskih zona trpeće razne posledice ukoliko se zadrže u zimskom vremenu.

Kaže da će komisija u Beču saslušti predloge zemalja i dati sugestiju. Ova odluka donela je podele i u regionu, a opširnije o tome čitajte OVDE.

Prelazak na letnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabeležen 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati premešta na večernje.

Podseća se da odlukom Evropskog parlamenta od 2021. godine pomeranja kazaljki više neće biti.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    30. mart 2019 | 13:01

    U pitanju je ta promena koja negativno utiče na ljude, učenike u školama gde moraju pešačiti I po nekoliko km., i naravno najviše na bebama, koje se bude u određeno vreme zbog dojenja i buđenja. Po mom mišljenju, treba ostati na jedno vreme, ne menjati ga, pa bilo ono letnje ili zimsko. Ako bi se upravljali po suncu, onda između Bugarske i Portugalija ima više od 2h razlike. Treba naći baš to srednje evropsko vreme, i ne menjati ga.

  • Jova

    30. mart 2019 | 11:24

    Odlicno..nocas sam treca smena i brzo ce proci...konacno da me nesto obraduje u trecu smenu..

  • Šuki

    30. mart 2019 | 10:08

    Nemoj da vraćate neka ostane zimsko ovako kad vratite na letnje mi radnici smo neraspoložen i neispavani za posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA