≫ 

Srpski je znati kako da prepoznate pravu, dobru rakiju: Posle ovoga, nikada vam više neće podvaliti jabuku ili krompir (FOTO)

Dakle, gde god da vam naspu rakiju, malo je sipajte na dlan

  • 41
Rakija, proizvodnja rakije Foto: Telegraf.rs

Postoje načini da i laik može da proveri od čega je i kog kvaliteta rakija koju pije i plaća. A danas je, zbog razvoja industrije i nauke, teško razlikovati sintetiku i pamuk, skaj i kožu, pravu voćnu rakiju od neke sa aromom.

Na nedavno održanoj degustaciji rakija čuvenog šumadijskog proizvođača, poznati enolog, stručnjak za vina, Nikola Biorčević, otkrio je i kako proveriti kvalitet rakija. On je završio i tehnologiju jakih alkoholnih pića i najpozvaniji je da govori na ovu temu.

Vrste rakija, Foto: Telegraf.rs

- Malo rakije sipate na dlan, protrljate i ostavite da se osuši. Tada pomirišete dlan. Ako je veštačka aroma ili bilo šta što nije prirodnog porekla, na temperaturi dlana od 37,2 stepena ispari vrlo brzo. Ostaje samo ono od čega je rakija napravljena. To važi i za šljivu, viljamovku, kajsiju, za sve. Tako uvek možete da dokučite šta je baza neke rakije. Ako je travarica, razmažete je na dlanu, pustite par sekundi, i ako miriše na šljivu baza je šljiva. Za sve veštačke rakije uglavnom je baza ili bundeva ili jabuka ili krompir, najjeftinije sirovine, i onda se dodaju veštačke arome. To je, po mom mišljenju prevara potrošača. Ali evo, ja vam otkrivam kako da ne budete prevareni - kaže Biorčević.

Kako prepoznati voćnu rakiju, Foto: Telegraf.rs

On kaže da je uz pomoć dlana lako otkriti i ima li u rakiji dodatog šećera. Treba je sipati na dlan, zatim "razmazati" drugim dlanom i malo sačekati. Kada se potom dva dlana spoje i razdvoje, ako ima dodatog šećera dlanovi će se lepiti jedan za drugi, kaže enolog. Tajnu provere rakije podelio je sa svima jer je od onih koji misle da je srpska rakija naš brend i veliki izvozni potencijal. I zbog toga ga ne treba sramotiti.

Saveti stručnjaka pomažu nam u situacijama kada je pred nama skupa rakija u lepoj flaši, etiketa još lepša, a rakiju u medijima prati i dobra reklama. A može se desiti da je u flaši na kojoj piše kajsijevača, ustvari - jabuka.

Rakiju naplaćuju papreno u kafićima, Foto: Telegraf.rs

To potvrđuju i proizvođači jabuka, koji ovog proleća imaju velike količine neprodatog voća. Oni priznaju da će robu prodati po ceni od četiri dinara za kilogram baš proizvođačima rakija.

Često je umesto dunje - jabuka, Foto: Telegraf.rs

- Rakija od jabuke je blagog ukusa i nije baš tražena, ali u industriji jabuka služi kao baza za druge rakije. U jabukovaču stavljaju arome, recimo kajsije ili nekog drugog voća i prodaju je daleko skuplje. Nama koji ne znamo šta ćemo sa jabukom- dobro, proizvođačima još bolje, ali su kupci prevareni. Među nama, ako vam neko za kajsijevaču traži manje od 10 evra po litru znajte da je u pitanju jabuka sa aromom- kaže jedan od voćara koji se ne predstavlja iz razumljivih razloga.

Dakle, gde god da vam naspu rakiju, malo je sipajte na dlan. Posebno ako je papreno plaćate u restoranima i kafićima.

VIDEO: Telegraf u destileriji Nenada Krstića, pili smo njegovu vrhunsku rakiju

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JABUKA

    31. mart 2019 | 07:54

    Prava, čista rakija od jabuke uopšte nije blaga i bez intenzivnog mirisa i arome. Od svakog voća, ako se ispoštuju sve enološke procedure može da se napravi čista rakija bez dodavanja šećera.

  • Vladimir Dj

    31. mart 2019 | 08:26

    Rakija od jabuke je odlicna rakija i stvar je ukusa i licnih afiniteta da li ce je nego konzumirati. Vazno je da se kvalitetno ispece, bez dodavanja secera.

  • Pera

    31. mart 2019 | 10:07

    Najbolja je rakija ona koja se pije kada nesto slavis ili lepim povodom!!! Sve ostalo je nebitno!!! Bolje piti i brlju za rodjenje nego najfiniju na sahrani...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA