Bobanu je NATO raketa bila igračka: Razorni smrtonosni projektil stajao mu je u dvorištu, kada mu je prišao, shvatio je šta želi u životu

Ratne igračke u dečačkim danima, poput rasklapanja rakete, ali i raznih lokatora, opredelile su Bobana za budući poziv

  • 2

Deo bombi i raketa koje su sručene na Srbiju tokom 78 dana bombardovanja nije eksplodirao. Stručnjaci su ih uglavnom uništavali, ali i razoružavali, da bi delovi pojedinih projektila mogli biti primenjeni i u mirnodopske svrhe s obzirom na to da su u pitanju izuzetno skupe naprave.

Boban Bogićević imao je devet godina kada je NATO bombardovao Srbiju. Dok su njegovi vršnjaci u zemljama koje su bombardovale i užički kraj bezbrižno odrastali, u dvorište njegove kuće u tim ratnim danima stigla je razoružana raketa.

- Tu, u stvari, nema ništa opasno. To je mehanika, kao što imate u kolima, ili na bilo kojoj drugoj mašini. Mi smo dobili deo gde je bilo upravljanje, znači cela automatika, zakrilca, motori, aktuatori, senzorika i raketni gorionik, koji je u stvari motor rakete - kaže Boban Bogićević, master inženjer za daljinsko upravljanje.

Boban se igrao sa NATO raketom, Printskrin: RTS

Od nekadašnjeg smrtonosnog projektila ostao je trup, za koji još nisu našli primenu. Za sve ostalo jesu, stručnom reciklažom.

- Ona je napravljena od dosta kvalitetnih materijala, tako da smo iskoristili, na primer, gorionik. On je bio od nekih sinterovanih materijala, koji mogu trpeti velike temperature, pa smo kasnije koristili u nekim našim eksperimentima. Prohrom je bio isto dosta dobrog kvaliteta, od, na primer, klipova smo pravili probojce, obeleživače, tako dosta stvari. Da bi je rastavili morali smo prvo da napravimo alat, pošto su šrafovi specifičnog oblika i bili su dosta čvrsto zategnuti -  objašnjava Bogićević.

Ratne igračke u dečačkim danima, poput rasklapanja rakete, ali i raznih lokatora, opredelile su Bobana za budući poziv. Ljubav prema elektronici stekao je od oca, a od dede auto-mehaničara naučio je da motor i njegovi delovi mogu imati primenu i kada odrade radni vek. Tako će i za trup rakete naći korisnu primenu.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoo Cuvar

    31. mart 2019 | 10:46

    Eto vidis...Meni pred kucu spade tona eksploziva a nekom motor, elektronika, krilca. Jedva sam prodo eksploziv nekom Alkaidu kaze treba mu za decu ima blizankinje...

  • Milan

    1. april 2019 | 00:13

    Super inzenjer, umjesto da su probali skontati kako to sve radi pa i napraviti nekakvu vrstu kopije oni od vrlo dobrog materijala prave probojce za ovo ili ono i sl gluposti. Ako je ovo istina onda ne znam sta da kazem na sve to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA