≫ 

Srbija prodaje sve više oružja, a Amerika je jedan od najvećih kupaca

Prošle godine glavne izvozne destinacije bile su UAE, SAD, Saudijska Arabija, Bugarska i Egipat

  • 4

Izvoz naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto. Jedan od najvećih kupaca oružja iz Srbije je Amerika. Najnovija tehnološka dostignuća biće predstavljena na Devetom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" krajem juna u Beogradu.

Najveći deo proizvodnje domaće namenske industrije namenjen je izvozu.

- Od ukupne proizvodnje, preko 90 procenata mi izvozimo što se tiče vojne opreme. Izvozimo mb svih kalibara, rb granata, rb raketa, sisteme za vazduhoplovstvo, podizvođača za Lastu - navodi Života Vučić iz "Prve petoletke – namenska" Trstenik.

Aleksandar Lijaković, pomoćnik generalnog direktora JP "Jugoimport SDPR", napominje da je prvi tehnološki prodor razvoj artiljerijskih sistema, složenih borbenih sistema, zatim proizvodnja i razvoj oklopnih vozila.

- 'Nora' i 'lazar' polako ulaze u sastav Vojske Srbije. Sistem 'nora' smo prodali u nekoliko zemalja u svetu. Ono što je takođe značajno, jesu tehnološki prodori u oblasti raketne artiljerije, zatim vođenih raketa sistemi 'alas' - ističe Lijaković.

Prate se svetski trendovi, kažu u Ministarstvu odbrane. Kada je reč o glavnim projektima, isti su kao, na primer, u britanskoj vojsci.

- Tri ključna projekta njihove kopnene vojske za ovu godinu su komplet zaštitne balističke opreme za vojnika, zatim razne besposadne platforme i treća ključna stvar je modernizovano vozilo za prevoz pešadije. Sva ta tri projekta i mi radimo - ukazuje general-major dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane.

Sve više se trguje oružjem, i u svetu i u regionu.

- Prema našim analizama, budžeti za opremanje u regionu prošle godine su porasli 2,2 puta. Projekti opremanja kapitalnim sistemima naoružanja rastu kao pečurke u okruženju i tiču se uglavnom vazduhoplovnih sistema. Lovci su, dakle, glavna tema u većini zemalja u okruženju, a zatim sistemi KOV, pre svega oklopna vozila točkaši. U tom smislu mi sledimo trendove - rekao je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Prošle godine glavne izvozne destinacije bile su UAE, SAD, Saudijska Arabija, Bugarska i Egipat, a uvozi se najviše iz BiH, Belgije, Slovačke, Bugarske i Rusije. Prošle godine je ostvaren izvoz NVO od preko pola milijarde dolara, a uvoz je četiri puta manji.

VIDEO: Eksperimentalno gađanje "PASARS"

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xds

    3. april 2019 | 15:11

    Prodajemo pracke

  • Ahhahah

    3. april 2019 | 14:17

    Hahahaahha

  • Marko

    3. april 2019 | 18:42

    Za sta, za borbu protiv vrabaca??? 😂😂😂😂😂😂😂 Srbija prodaje oruzije Americi, mislim kakvo je to ugnjetavanje ljudskog mozga!? 😔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA