≫ 

Zavirite u najslađe selo na svetu, i to u Srbiji: Med kao da teče uličicama, a o njegovom imenu kruži strašna legenda (FOTO)

Najveći broj meštana se bavi pčelarstvom, a nekoliko gazdinstava je među vodećim u državi

  • 3

Sada već daleko poznati "Dani mlavsko-homoljskih pčelara"održaće se i ove godine u Kamenovu 6. i 7. aprila. Tradicionalna manifestacija okuplja veliki broj pčelara, ali i posetilaca kojih je svake godine i sve više. Kamenovo sa pravom nosi epitet "najslađeg sela na svetu".

Ovo selo vremenom je postalo centar pčelarstva u Srbiji, a njihov med je srpski brend. Manifestacija "Dani pčelara" je prerasla lokalne okvire i danas je republičkog karaktera.

Na putu Petrovac-Požarevac, u dolini potoka Sastavci, na svega tri kilometra severoistočno od grada na Mlavi smešteno je selo Kamenovo. Zbijenog je tipa, kuće su poređane jedna za drugom celom dužinom potoka koji selo deli na dve male nazvane po porodicama koje u njima žive.

Kamenovo je nadaleko poznato po pčelarstvu, a za ovom privrednom granom ne zaostaju mnogo ni sport i kultura. Za Kamenovo se sa pravom kaže da je "najslađe" selo na svetu, a zvanično je proglašeno za selo meda. Najveći broj meštana se bavi pčelarstvom, a nekoliko gazdinstava je među vodećim u državi.

Kamenovo okružuju visovi Boljotin (290 metara) na severoistoku, Suljevica (270 metara) na severu i Kosa (248 metara) na severozapadu. Površina atara iznosi 1469 hektara.

Početkom XX veka promenjeno je korito reke Mlave pa je jezero Okno presušilo, ali je ostalo više izvora od kojih su neki, po narodnom verovanju, lekoviti.

Selo je dobilo ime po kamenu, koji je podloga skoro celog potesa, a prema legendi ime se vezuje za jedan neobičan događaj. Navodno, prema predanju, jednu mladu devojku je silovao lovac i stanovnici sela odluče da ga osude na smrt. Presuda je izvršena kod zapisa, kamenovanjem. Od tog dana je selo prvo nazvano Kamenovanje, da bi potom bilo skraćeno u Kamenovo. Koliko ima istine u ovoj narodnoj priči, niko do danas pouzdano ne može da tvrdi.

(Telegraf.rs/Vidovdan.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA