≫ 

Bolesnik je udarao krave pesnicama u glavu, a ovaj bezumni čin je više od zlostavljanja: Naši stari su stoku zvali blago

Stoka bila u doba naturalne privrede jedinica za merenje vrednosti svih stvari, pojmom blago su kasnije označavane i sve dragocenosti

  • 17

Udaranje krava u glavu pesnicama, koje se dogodilo navodno u mestu Padej kod Kikinde, nije samo zlostavljanje životinja, nego i bezumni čin u kome čovek udara životinju koja ga hrani. Nekada se na ovim prostorima stoka, posebno rogata, nazivala - blago.

Kako je stoka bila u doba naturalne privrede jedinica za merenje vrednosti svih stvari, pojmom blago su kasnije označavane i sve dragocenosti, kao što su plemeniti metali i slično. Za seljaka je, dakle, nekada stoka bila blago kojim je plaćao sve drugo.

Udruženje "Levijatan" na svom Fejsbuk profilu objavilo je 4. aprila snimak zlostavljanja krava, udaranja životinja u glavu pesnicama, iz čista mira. Uz snimak udruženje navodi da je nasilnik verovatno sin vlasnika imanja, pošto mu je tek 26 godina, a krave udara iz čiste obesti. "Radujemo se podnošenju krivične prijave", navodi "Levijatan", uz napomenu da se nadaju da je vlasnik imanja zapravo dobar domaćin i stočar.

Foto: Telegraf

Ako je tako, onoga što je pesničio vezane krave čeka teška presuda kakvu bi mu dodelio moj stric Dule, poljoprivrednik iz Banata. Bar doživotno čišćenje štale. Jer Dule "hrani blago" pre nego sebe, a onda "očisti blagu", žali jer je niska "cena blaga" i niko u štali ne sme da viče i "plaši blago".

Jer…

Zajednički smisao reči blago, kao stoke i dragocenosti, sadržan je u prvobitnom značenju prideva blag, biti dobar. Iz prideva blag izvedene su mnoge srpske i hrvatske reči kao što su blagodet, blagoslov, blažen, blagosloven, blagodariti, blagajnik.

Dok je na ovim prostorima čovek osećao bliskost sa životinjama od kojih živi, domaće životinje su za nas bile blago. Industrijalizacijom nastupa promena. Onda čujemo da je neko "konj jedan", drugi "tup ko tele", treći "volina obična", četvrti "kravetina", peti "koza bezobrazna". A životinje postadoše negativna određenja za ljude.

Ovako se vaspitavaju deca na selu Foto: Telegraf

A opet, nekada su se o Božiću mesili hlebovi koji su simbolizovali sve vrste domaćih životinja. U pitanju su "makaze"- hleb namenjen ovcama, zatim kolač sa četiri kružića namenjen kravama i šupalj kolač namenjen konjima. Rano ujutru na Božić, domaćin je odlazio u štalu i životinjama nosio kolače. Nije ih pesničio u glavu.

Hlebovi za krave, konje i ovce Foto: Telegraf

I danas još ima takvih, koji svoje krave - hranilice, ne udaraju pesnicama, nego im puštaju muziku. Znam jer sam upoznala Tomislava Radonjića iz šumadijskog sela Bare čije krave naprave pobunu ako im dan ne počne rokenrolom sa tranzistora u štali. Tomislav je pričao da njegove krave vole "laganiji rok". Nije Tomislav nikada merio da li njegovih 30 krava uz rok daju više mleka, samo je hteo da ispoštuje životinje od kojih živi.

Tranzistor i rokenrol za krave Foto: Telegraf

Aleksandar Kuč (28) iz Kragujevca svakoga dana brine o oko 200 krava, a polovinu životinja prepoznao bi "u glavu", na bilo kom mestu. Nekima je pomagao da na svet donesu mlade, neke mlade je negovao, neke su mu jednostavno mezimice. On je upravnik farme gde krave nisu vezane i svakoga dana mogu da prošetaju do livade pored štala. Aleksandar zna koja krava je "ista majka", a koja je prepredena životinja što ume sama da otvori vrata štale i ode u šetnju. Jer voli životinje zahvaljujući kojima prima platu.

Pravi srpski domaćin Foto: Telegraf

Zbog toga je udaranje krava pesnicama u glavu bezumni čin osobe koja ne mora da voli životinje, ali može bar da bude zahvalna onima koje nas hrane.

(M. R./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    6. april 2019 | 20:01

    Kao Boga vas molim gospodo iz Levijatana molim vas kaznite ove zveri...molim vas, molim vas, milim vas...ne znam sta bih im radila da sam musko...a cesto mi padne mrak na ulici kad vidim maltretiranja...to su zveri od ljudi to nike za svet.Milim vas.

  • Dona

    6. april 2019 | 19:34

    Trebalo bi tog klinca udarati u glavu kao on što je krave udarao pa da vidi kako je to.

  • Милица

    6. april 2019 | 22:53

    Кретен болесни

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA