≫ 

Novi požar u okolini Zrenjanina: Trska je gorela, a dlaka je falila da vatra dođe do naselja i šume, spasa ne bilo (FOTO)

Stanište retkih vrsta ptica, biljnog i životinjskog sveta, potpuno je izgorelo zbog ljudske nemarnosti

  • 1

Požar koji se razbuktao između Mužlje i Aradca, u okolini Zrenjanina, mogao je da poprimi katastrofalne razmere, da nije lokalizovan na vreme. Nekoliko desetina hektara pod niskim rastinjem i trskom gorelo je u okolini Zrenjanina, požar se usled vetra brzo širio ka drugim parcelama, a malo je nedostajalo da ugrozi šumu i vikend naselje u okolini grada.

Kako je za Telegraf.rs, objasnio pecaroš iz Mužlje , Robert L. požar je primetio iz svoje vikendice na Tisi, toliko se brzo vatra širila da smo mislili da će doći i do naselja. Na svu sreću, vatrogasne jedinice su ugasile vatru, inače, da je vatra prešla preko dolme uhvatila bi šumu i vikend naselje, sve bi nam izgorelo - uplašeno je javio čitalac Telegrafa.rs.

Požar se razbuktao između Mužlje i Aradca, u okolini Zrenjanina Foto: Telegraf

Kako nezvanično saznajemo, uzrok požara je spaljivanje trske i niskog rastinja. Situacija se ponavlja kao i jesenas, kada je u okolini Zrenjanina došlo do prave katastrofe. Specijalni rezervat prirode "Carska bara" uništen je oktobra prošle godine kada je usled jakog požara vatra zahvatila ovo prirodno dobro.

Carska bara Foto: Telegraf

Stanište retkih vrsta ptica, biljnog i životinjskog sveta, potpuno je izgorelo zbog ljudske nemarnosti. Tokom gašenja požara učestvovalo je 26 vatrogasnih jedinica , brojna poljoprivredna lica sa mehanizacijom koji su nakon mukotrpnog posla uspeli da lokalizuju požar na više od 1.000 hektara.

Vikendice u blizini Foto: Telegraf

Svi požari u poslednje vreme, kao i jesenas, namerno su izazvani, pali se trska i nisko rastinje na svim mogućim lokacijama. I pored apela, niko se ne pridržava Zakona o zaštiti od požara koji jasno kaže- da će fizička lica koja se ogluše na zakonske propise platiti kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara.

Potpuno izgoreo kanal Foto: Telegraf

VIDEO: Tri dana gori prastari hrast u Tovrljanu

(D.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šumadinac 333

    8. april 2019 | 17:49

    Svi koji tako pale travu i ostalo kazna 100.000 dinara i 1 godina zatvora. Pa neka opet zapali da vidim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA