≫ 

Mogu samo ćuška, čvrga i udarac po zadnjici: Najnovijim izmenama Porodičnog zakona roditeljima zabranjene batine

Roditelji koji prekrše zakon neće ići u zatvor, ali će morati u savetovalište

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta, najavio je za Politiku Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.

Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

- Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje...Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme - kaže sagovornik.

Vulević podseća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (delimično) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.

Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

VIDEO: Ova deca postaju žrtve nasilja:

(Telegraf.rs/Tanjug/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radomir

    11. april 2019 | 07:56

    Bolje da ga ja peglam na vreme nego Policija posle !! .

  • Aleksis

    11. april 2019 | 08:12

    Sto se vise daje na pravima deci to su ona silnija besnija i bezobraznija. Puna su im usta njihovih prava a gde su obaveze? Zato sto se pozivaju na svoja prava zato su vec u petom razredu delikventi koji mlate i drugu decu i nastavnike i nasrcu na sve starije od sebe. Stariji kao autoritet ne postoji vise. Koja njihova prava bre?! Neka neko nesto uradi da se ovaj ministar smeni i da se zakoni menjaju. Niko normalan nece da lesi svoje dete od batina i sl. Ali ovim novim zakonima samo se deci daje na znanje da mogu da rade sta hoce i da im niko nista ne sme pa ni roditelj.

  • Ma gluposti

    11. april 2019 | 09:02

    Kad se ima dilema oko toga koji nacin i vid vaspitanja primeniti, prosto uporedite ponasanje dece ranijih generacija i danasnje dece, i kad stavite sve na papir, ako ste normalni( a niste, cim danas imamo ovakve zakone) vraticete onaj nacin vaspitanja i STRAHOPOSTOVANJA od ranije... i mene su moji tukli kad predjem granicu, danas imam 28 god, normalan sam covek, zavrsio fakultet, popio jesam ali se nikad u životu nisam drogirao, oženjen sam i radim, a i velika vecina mojih prijatelja ima slicnu pricu, i ne vidim da nam nesto fali... tako da - BATINA JE IZASLA IZ RAJA i TAKO CE BITI I SA MOJIM DETETOM JER HOCU DA SUTRA BUDE COVEK A NE POLUPANA GLAVA ZBOG VASEG SISTEMA I ZAKONA VASPITANJA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA