Jasmina je zatrudnela peti put i sa mužem i decom zauvek otišla iz Beograda: Sada žive na selu i uživaju (FOTO)

Zbog kvaliteta i tražnje za kozjim sirom koje proizvodi svekrva, Jasmina Kostić je razmišljala o prelasku iz Beograda u Krivu Reku, a definitivno su se odlučili s njenom petom trudnoćom, prošlog leta

  • 24

Rođenjem petog deteta, Vojislav i Jasmina su brz i stresan beogradski život, zamenili mirnim, u čajetinskom selu Kriva Reka. Namera im je da stvore samoodrživo gazdinstvo, nastavljajući tradiciju gajenja alpskih koza Vojislavljevih roditelja.

Zbog kvaliteta i tražnje za kozjim sirom koje proizvodi svekrva, Jasmina Kostić je razmišljala o prelasku iz Beograda u Krivu Reku, a definitivno su se odlučili s njenom petom trudnoćom, prošlog leta.

- Poljoprivredi treba vremena, mi smo ovde tek godinu dana. Ne ide onako brzo kao što smo mislili, ali opet ide nekim svojim putem, ide u pravcu u kom smo zacrtali - priča Jasmina.

Foto: Printskrin/RTS

Dve ćerke su ostale na školovanju u gradu, dvojica dečaka su krenula u školu i vrtić u selu, a najmlađi Vuk još uvek samo prati mamu i tatu u proširivanje babinog i dedinog gazdinstva.

Uz pedesetak alpskih koza, gaje i piliće, mangulice, sagrađena je mlekara, nastoje da osim na pragu, u Užicu i Beogradu, plasiraju sir i na Zlatiboru.

Jasmina je bila uspešan projekat menadžer u Beogradu, a Vojislav je radio u inostranstvu, i cilj im je jedno samoodrživo domaćinstvo, gde će proizvesti dovoljno hrane i za sopstvene potrebe i za životinje, kao i potrebnu energiju, oslanjajući se na nauku.

- Video sam sve što je dobro i što je loše i u Evropi, i na istoku i na zapadu, i gledam da zajedno sa Jasminom, da napravimo neku našu priču, da pokupimo sve što je dobro, što smo videli, kao što je akvaponija. To je sistem gde gajimo ribu u bazenima, riba hrani biljku, biljka prečišćava vodu i vraća čistu vodu ribi i kao završno imamo plod biljke i imamo ribu koja poraste - objašnjava Jasminin suprug, Vojislav Nićiforović.

Foto: Printskrin/RTS

Upravo im je stigao plastenik za akvaponiju i dok planiraju kako da sve profunkcioniše do kraja godine, Jasmina uzgred dogovara i aktivnosti čajetinskog Saveza seoskih žena u koji se rado uključila.

- To je zapravo ona doza menadžmenta koja meni prija, koja nije toliko stresna, ja sam od tog stresa velikog i pobegla, a nešto što svojim znanjem i svojom energijom mogu da doprinesem ovoj zajednici. Ovde su žene fenomanalne, seoske žene zaista svašta znaju - kaže Jasmina.

Planova je napretek, stava je da će udružene lakše plasirati svoje proizvode, ostvarivati redovne prihode, te primerom pokazati i drugima da selo može biti mirna luka za mlade bračne parove, kakva je Kriva Reka za njenu sedmočlanu porodicu.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    11. april 2019 | 10:09

    E takvoj porodici skidam kapu , a ne onima koji rode buljuk dece pa traze pomoc i socijalu !

  • Bojan

    11. april 2019 | 09:59

    Svaka čast za hrabrost, mnogo sreće u radu i da se proširi posao na sledeće generacije.

  • ALO BRE

    11. april 2019 | 10:59

    Vidim komentare podrske,kako su svi pametni,kako su se usrecili,zive ljudi zdravo...pa sto ne prodate svi vase kuce i stanove u velikim gradovima i odete na selo?sta se folirate sa laznim imenima i komentarima?sto ne prodate ono sto imate,kupite za smesne pare kucu na selu,pomognete u sprecavanju nenaseljenosti u selima,i pomognete da nam sela ne izumiru,i da budu naseljena..?Sto hvalite druge kad svi to mozete da uradite u roku od 3 dana,da prodate,kupite i preselite se?Problem je sto ste svi foliranti,i onda svi “mrzite” gradove i mesta u kojima zivite,ali ipak vise prevagne kafana u centru beograda,sopingu u uscu,iphone XS MAX,tn ili air max od 25 000 a ne zivot na selu..sta glumite kad vas ovde niko ne poznaje,zasto se trudite?foliranti,zivite za luxuz koji nemate,nove iphone i suskavce,a pricate pricu o pameti i selu..E to je srbija i tu smo gde jesmo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA