Milun (84) iz Mrčajevaca izumeo je najveći lonac za kuvanje kupusa na svetu, ali to nije jedina stvar po kojoj je on poseban (FOTO)

Na pitanje kakva je ljubav bila između supruge Milice i njega, on odgovara: Šta da ti kažem? Dinamitska!

  • 1

Milun Tošić (84) iz Mrčajevaca je izumitelj najvećeg lonca za kupus na svetu, koji se pravi u Zlakusi, ali da bi bio svrsishodan potrebno je da mu sam Tošić da okov. Ipak to nije jedino po čemu je ovaj čovek specifičan, već i po svom karakteru i životnim pričama.

- On hvata 560 litara, ali upravo pripremam još veći, od 580. Lonac prave grnčari iz Zlakuse, a ja sam radim okov da bih lonac priveo nameni. On je težak više od 200, i furuna još 200 kilograma, i tu se ništa ne može postaviti na svoje mesto golim rukama, bez čekrka - opisuje svoje remek-delo Tošić.

Izumima tu nije kraj, početkom ovog veka izumeo pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane, naravno kupusa na prvom mestu, i za to je 2005. dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu. Tada mu je zamenik ministra ekologije u srpskoj Vladi naručio jednu furunu za sebe, Milun je napravi i pošalje iz sela.

- Posle su me, 2005. iz našeg Ministarstva za dijasporu pozvali da kuvam kupus na nekoj priredbi u Parizu, pa sam lonce postavio ispred jedne kafane koja se zvala "Jugoslavija". Doneo sam svoju furunu u autobusu i još tri sa loncima i ćasama, koje je naručio gazda kafane - kaže Tošić.

Milun je u Čačku svakih 15 dana, da bi u banci podigao penziju, ali opet negde žuri.

- Idem u Udruženje penzionera ovde u gradu, da se prijavim za put u Zaječar i posetu Romulijani. Putujemo, tako, na razna mesta. Više puta bili smo na Ravnoj Romaniji, kod Crkve Sokolice. Ja iz Mrčajevaca ponesem lonac sa kupusom i dok dođemo na Romaniju on je još vruć, a domaćini nas tamo dočekaju bravetinom - priča izumitelj najvećeg lonca za kupus na svetu.

Foto: Glas Zapadne Srbije

Veli da se sprema i za "Kumovijadu" u Goračićima, početkom juna, gde će sa zemljakom, Miodragom Stankovićem Šumenkom, deliti narodu svadbarski kupus, po zamisli i o trošku domaćina priredbe i zavičajca, Dušana Cogoljevića.

- Dogodine je deseta Kumovijada i predložiću Dušanu da se Goračići tada kandiduju za Ginisovu knjigu rekorda, kao selo koje je posetilo najviše kumova u svetu - reče Milun.

DINAMITSKA LJUBAV

Dan po dan, godina i decenija, evo već je 60 leta kako živi u braku sa svojom Milicom.

- Prošlo je, mislim, dva ili tri meseca preko toga, mada još nismo seli da obeležimo godišnjicu i proveselimo se. Ali, ubrzo ću pripremiti sedeljku oko toga - kaže Milun.

Na pitanje kakva je to ljubav bila, on odgovara: šta da ti kažem? Dinamitska, pripoveda sećajući se davnih godina kad je 1952. završio za kv bravara u Kraljevu i zamomčio se.

Foto: Glas Zapadne Srbije

- Zagledam se u Milicu Aleksandrić iz Donje Gorevnice, tu pored Mrčajevaca, ali tamo nije bilo pristupa momcima iz drugog sela, niti je neko sa strane mogao da se uhvati u kolo do njihove devojke na igranci. Bili su velike bojadžije: ako nemaju koga da tuku, oni se pobiju između sebe... Sa mojom voljenom mogao sam se dozvati da ona izađe van neke igranke ili iz kuće na dogovoreno mesto, samo na jedan način: dinamitom. Tada nije bilo ni običnih, kamo li mobilnih telefona, ovima je sad lako - priča Tošić.

KAD ČUJEŠ EKSPLOZIJU, TI IZAĐI

Nabavio je eksploziv i detonator, stavio u neku kartonsku kutiju i sakrio u mikadu, pa seo na bicikl i krenuo do Gorevnice. Još ranije se sa Milicom dogovorio da se vide između devet i deset sati uveče kod nekog bunara blizu njene kuće, i treba da izađe kad čuje eksploziju u blizini.

- Tako i bi. Bacim dinamit negde u mrak i malo kasnije ete Milice, ide. Ali, dok smo vodili naše ljubavne razgovore, njena majka Gvozdenija krene da je traži da vidi gde je i šta radi. Samo, nije išla pravo na bunar, nego izokola, kroz šljive pa je mi nismo ni spazili - seća se Milun Tošić.

Ispričaše se Milica i on, te ona ode kući, a Milun krene svojoj u Mrčajevce.

- Sednem na bicikl ali vidim da mi smeta kutija sa dinamitom, te potegnem pa je bacim u onaj šljivik. Posle sam saznao da je moja buduća tašta pala ošamućena i buljećki otišla do kuće, 150 metara. Srećom, ništa joj drugo nije falilo, samo što su Milicini morali kolicima da navlače zemlju jer je na mestu gde je pao eksploziv zjapila ogromna rupa - rekao je za kraj Milun.

(Telegraf.rs/GZS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    11. april 2019 | 13:50

    Kad si tako vedrog duha,pa poživio ti još 15 stak godina bar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA