≫ 

Pobegao je iz Sirije u Beograd, imao je samo nadu i mačku. Sada radi u IT kompaniji, ima ženu iz Srbije i živi svoju bajku (VIDEO)

Došao je u Srbiju kao izbeglica sa nadom, snom i mačkom. Sada je ispunio nadu da će pronaći pravi posao, upoznao ženu iz snova i njegova mačka ima novog prijatelja - psa

  • 50

Programer Mavaheb Seraj, izbeglica iz Sirije, rešio je da započne novi život u Srbiji. Mavaheb, koji se školovao u Alepu za posao kompjuterskog programera, shvatio je da njegove tehničke veštine mogu da mu pomognu da se uklopi i dođe u Beograd.

Došao je u Srbiju kao izbeglica sa nadom, snom i mačkom. Sada je ispunio nadu da će pronaći pravi posao, upoznao ženu iz snova i njegova mačka ima novog prijatelja - psa.

Izbeglicama je često teško da se integrišu u novo društvo, ali je Mavaheb imao dve ključne prednosti: on je programer i tu veštinu može sa sobom da nosi iz zemlje u zemlju. Osim toga, govori engleski.

- Moja je sreća što sam programer - kaže on. - Znam da druge obrazovane izbeglice, kao što su lekari i advokati, moraju da uče lokalni jezik i da prilagode svoje kvalifikacije.

Mavaheb je studirao programiranje na univerzitetu u Alepu, u Siriji, ali ga je rat naterao da pobegne 2012. Otišao je u Tursku, a zatim u Srbiju, gde je sebi i svojoj mački Fidelu iznajmio stan u Beogradu, piše UNHCR.

Dugo je čekao na pun status izbeglice, da bi imao pravo da se prijavi za posao. Ubrzo je pronašao jednu šansu u globalnoj kompaniji koja radi na digitalnim rešenjima za energetsku industriju.

To odakle je došao, bilo je nebitno.

- Intervjuisali smo oko 20 kandidata i izabrali Mavaheba - rekao je Ivan Petkoski, koji upravlja filijalom te firme u Srbiji.

- On je bio najprikladniji zbog svojih sposobnosti i prethodnog rada. Nije bilo presudno to odakle je došao.

Petkoski je bio iznenađen koliko dobro Mavaheb govori srpski, iako to nije bio uslov za posao.

Tajna njegovog tečnog govora verovatno leži u Mavahebovom slučajnom susretu sa ženom u parku jednog zimskog dana pre dve godine. Šetala je sa svojim psom terijerom.

- Bio je to hladan dan i šetala sam Luluom - kaže Ida (34) srpski kostimograf i ilustrator. - Od trenutka kad smo se Mavaheb i ja upoznali, zajedno smo sve vreme. Imali smo utisak da se oduvek poznajemo -

U junu 2018. godine organizovali su srpsko građansko venčanje, nakon čega je usledila muslimanska ceremonija.

Par jeste pronašao ljubav, ali je na početku bilo tenzija između Fidela i Lulua - toliko da su kućne ljubimce moradli da drže u odvojenim stanovima. Sada su zajedno u prostranom apartmanu.

Prednost koju je imao Mavaheb kao programer, dala mu je prostor da se lakše nastani u Srbiji i priliku da se vrati u novu zemlju.

(Telegraf.rs/UNHCR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    12. april 2019 | 22:11

    Muslimanska ceremonija u Srbiji.Tuga. Karađorđe se u grobu prevrće.

  • Aki

    12. april 2019 | 20:24

    Milioni nasih su se tako snasli u inostrtanstvu pa, moze valjda I ovaj vredni Sirijiac u ovom delu Evrope.

  • 534

    12. april 2019 | 22:21

    U 34 godini nije mogla da bira. Ili ovaj ili niko. Da je valjala do sada bi se već udala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA