Dobrila se vratila kući iz Turske: Do kraja dana ovaj beloglavi sup biće transportovan u rezervat Uvac (FOTO)

Ona je iz aviona izneta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu

  • 1

Ženka beloglavog supa, poznatija kao Dobrila, koja se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a zimus zalutala na jug Turske, gde je pronađena iznemogla i promrzla, danas je avionom vraćena u Srbiju.

Dobrilu je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao veliki broj domaćih i stranih medija, a ona je iz aviona izneta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu. Do kraja dana ona će biti dopremljena u Specijalni rezervat prirode "Uvac".

Na svet došla u rezervatu Uvac, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dobrilu su na aerodromu dočekli ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič. Ova veoma retka ptica koja pripada zaštićenoj vrsti prošlog proleća se izlegla na liticama Uvca, a ime Dobrila dobila je prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti.

PRONAĐENA IZNEMOGLA I PROMRZLA

U decembru prošle godine pronađena je bez snage na jugu Turske i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala. U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se obezbedile sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

Zimus je stigla do Turske, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžu Bilgiča, turska avio-kompanija "Turkish Airlines" je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda.

O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju u SRP "Uvac", kompanija "Turkish Airlines" će snimiti dokumentarni film. Povratak ptice avionom je bio jedini način da se vrati kući, budući da je u nekoliko navrata bila zbrinjavana od strane turskih veterinara.

O njenom putešestviju biće snimljen dokumentarac, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Po dolasku u Specijalni rezervat "Uvac", Dobrila će biti smeštena u poseban kavez kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA