Prelepe i genijalne: Učenice Matematičke gimnazije briljirale na Evropskoj olimpijadi u Kijevu (FOTO)

Odličan uspeh ostvarila je cela ekipa iz naše zemlje

  • 9

Jelena Ivančić, učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije, apsolutna je pobednica Evropske matematičke olimpijade, ali je i ekipa Srbije koja je učestvovala na ovom takmičenju ostvarila izvanredan rezultat.

Кako je saopštilo Društvo matematičara Srbije, Jelena je osvojila svoju treću zlatnu medalju i jedina od 196 takmičarki ostvarila maksimalan broj poena na takmičenju koje je ove godine održano u Кijevu.

Tim za ponos Foto: dms.rs

Podseća se da je mlada matematičarka i prošle godine ostvarila maksimalan broj poena na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke, ali tada nije bila jedina sa takvim rezultatom. Srebrnu medalju osvojila je Tamara Ponjavić, a bronzane Milica Vugdelić i Maja Cvetković. Ekipu su i ove godine vodili dr Miloš Stojaković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i dr Sonja Čukić iz beogradske Matematičke gimnazije.

- I ostale članice ekipe ostvarile su vrlo dobre rezultate, tako da je ekipni plasman ponovo odličan: podela četvrtog mesta u zvaničnoj evropskoj konkurenciji, odnosno petog, ako se računaju i gostujuće ekipe - dodaje se u saopštenju.

Naše devojke se proslavile u Kijevu Foto: dms.rs

Iz Društva matematičara Srbije podsećaju i da Jelena Ivančić ne pobeđuje samo u konkurenciji devojaka. Кako navode, prošlog vikenda bila je apsolutni pobednik na 13. Srpskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola.

Tada se našla ispred svojih drugara, matematičkih vanzemaljaca, kako su ih nazvali, Pavla Martinovića i Alekse Milojevića, osvajača zlatnih medalja sa prošlogodišnje Međunarodne matematičke olimpijade.

Devojkama je na sjajnom uspehu čestitala državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

- Naše mlade matematičarke još jednom su pokazale ne samo da Srbija ima sjajne talente, već i da je neophodno prevazići predrasude o rodnoj predodređenosti u ovoj oblasti - poručila je Matićeva.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    13. april 2019 | 08:23

    Svaka cast i noj i celoj nasoj ekipi.

  • Bravo

    13. april 2019 | 10:01

    Pišite o ovim djevojkama više, interesuje nas ko su roditelji ovih PONOSNICA, da vidimo nesto časno, a ne majke i tate rijaliti sprdnje i sramote.

  • mama

    13. april 2019 | 08:51

    Bravo❣️🎊🎉👍🏻Ponos Srbije💞❣️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA