≫ 

Ivica i još 10 vojnika poginuli su istog dana na Košarama: Porodici je rečeno da su upali u maglu, sve je obavijeno velom tajne

Da on nije bio tako odan kao komandir čete, ko zna koliko bi još vojnika stradalo, pričaju saborci poginulog Ivice

  • 2

Tog 16. aprila 1999. godine stiglo je naređenje da se osvoji jako uporište OVK, bunker na Maja Glavi na Košarama. Teren je bio prilično težak, a srpski vojnici su stigli skoro do samog bunkera. Onda je nešto krenulo po zlu.

- Bio sam na deset metara od njega, kada komandira Petkovića pogodio snajper. Metak mu je prošao između oka i nosa. Podigao sam ga, nisam znao da je preminuo, mislio sam da je ranjen. Kasnije smo shvatili da je odmah poginuo. Da on nije bio tako odan kao komandir čete, ko zna koliko bi još vojnika stradalo, jer je prvi bio ispred svih i skoro stigao do bunkera. on je izvukao osigurač od bombe u nameri da je baci na bunker, kada je pogođen - kazao nam je Bojan Ristić iz Leskovca, koji je sa Petkovićem bio u trenutku pogibije.

To potvrđuju još dva pripadnika bataljona, koji su danas bili u Bajčincu.

Ratnici iz Bajčinca dobili spomen ploču, Foto: Telegraf.rs

- Mnogo oružja je bilo u tom bunkeru, mnogo se pucalo. Kažu da ga je pogodio snajper, ali zaista u onoj gužvi, ništa se nije moglo videti. Nastao je haos, jer je ovo krajna tačka u našoj državi. Na kraju smo se povukli nazad - dodaje naš sagovornik.

Petković i još deset vojnika poginulo je 16. aprila na mestu Maja Glava, kada su pokušavali da osvoje jako uporište OVK, na Košarama. Ivičin brat Zoran Petković kaže da se još uvek ne zna šta se zapravo desilo i kako je toliko vojnika poginulo.

- Porodici je rečeno da su upali u maglu i samo to. Mi i dalje ne znamo zašto su stradali. Nadam se da će neko konačno da se pozabavi ovim stravičnim događajem i da konačno kaže istinu. Mnogo dokumentarih filmova je urađeno o stradanju na Košarama, ali se ovaj događaj skoro i ne pominje, zašto ne znam - kaže Zoran.

VIDEO: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli:

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskusan delija

    16. april 2019 | 10:09

    U ratu se greši i gine samo što se u ratu greške plaćaju glavom. Obično ginu naj hrabriji! Mi smo narod koji je stalno nešto sumnjičav, stalno tražimo krivicu u nekome drugom. Zato prestanite da kopate po mukama i čemeru kroz koji su prošli pali borci zarad slobode koju mi sada uživamo. Neka im je večna slava i hvala!! Počivaj te u miru junaci Srbije.

  • Cika Velja

    16. april 2019 | 09:48

    Velika nesreca rata je sastavljena od nebrojenih nesreca u koju su upali ovi momci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA