≫ 

Promena klime donosi nam opasne tropske bolesti: Naučnici upozoravaju da Balkanu preti Denga groznica i još 2 zaraze

Pojava tigrastog komarca u Srbiji tek je početak, kažu naučnici

  • 5

Naučnici upozoravaju da Lišmanioza, encefalitis i Denga groznica, poznata i kao "kostolomna groznica", prete Evropi zbog globalnog zagrevanja.

Na velikoj konferenciji koja je u subotu održana u Amsterdamu stručnjaci su se saglasili kako postoji realna opasnost od izbijanja epidemije tih bolesti.

Iako se radi o zarazama koje su ranije pohađale južnije krajeve, sada su u opasnosti i drugi, odnosno, hladniji predeli na severu Evrope, upozoravaju naučnici, navodeći kako je nužno preduzeti hitne mere kako bi se zagrevanje planete zaustavilo.

Naime, globalno otopljavanje je stvorilo uslove u kojima se komarci, krpelji i drugi insekti koji prenose bolesti mogu nekontrolisano razmnožavati pa se oni šire čitavom Evropom. Među zemljama koje se smatraju najviše ugroženima su Srbija i Hrvatska.

TIGRASTI KOMARAC DONOSI TEŠKE BOLESTI

- Insekti se Evropom šire već decenijama, zbog čega imamo epidemiju Denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj, malariju u Grčkoj, groznicu Zapadnog Nila u jugostičnoj Evropi, čikungunju u Italiji i Francuskoj... - piše, između ostalog, ugledni britanski list, pozivajući se na naučnike.

Naučnici smatraju kako se klima na Mediteranu toliko promenila da je ona sada delomično tropska, a kao dokaz ističu potpunu adaptaciju tigrastog komarca na evropske krajeve koji su im do pre nekoliko decenija bili prehladni.

- U budućnosti, toplije i vlažnije vreme pružiće idealne uslove za razmnožavanje insekata poput azijskog tigrastog komarca, koji širi viruse i prouzrokuje teške bolesti, a mogao bi da se proširi po čitavoj Evropi - rekao je jedan od učesnika skupa, italijanski naučnik Đovani Reza.

Naučnici ističu kako su epidemije bolesti poput Denga groznice u prošlosti bile ograničene na toplije - tropske i suptropske - krajeve iz jednostavnog razloga - komarci su izvan tih područja umirali zbog niske temperature. Ali, porast temperatura (prouzrokovan delovanjem čoveka), to bi mogao da promeni. Naučnici smatraju kako bi zdravstvene agencije morale da rade na uspostavljanu kvalitetnijeg sistema nadzora i prevencije ovakvih zaraza i upozoravati javnost na mogućnost epidemije, kad već nismo u stanju da smanjimo emisije CO2 u atmosferu.

VIDEO: Ubod komaraca izgleda mnogo užasnije nego što pretpostavljate

(Telegraf.rs/Gardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. april 2019 | 09:13

    DALI NAS TO NATOVCI PRIPREMAJU NA NOVI BIOLOSKI RAT KOJI JE VEC U TOKU!!! PRONASLI SU BIOLOSKO-GENETSKO ORUZJE PROTIV ODREDJENIH NARODA KOJE ZELE DA ZATRU!!!

  • Lenka

    15. april 2019 | 09:16

    Kada čovek ovo pročita, nameće se pitanje: kako je uopšte opstao narod Afrike u svom tom zlu insekata-ubica? Koliko nam se jeze plasira i zbog čega, samo njihovi kreatori znaju.

  • REPENT

    15. april 2019 | 10:13

    Uništavaju ljude vakcinama i njihovim proizvodima sa otrovima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA