≫ 

U Srbiji neće svako moći da bude donor spermatozoida i jajnih ćelija: Zabranjeni analni odnosi, ubodi igle, tetovaže, alkohol i pušenje

Donor neće biti ni onaj ko je bio u pritvoru ili zatvoru duže od 72 sata u poslednjih 12 meseci

  • 24

Žene u Srbiji koje žele potomstvo, a nemaju partnera, više neće morati da idu u Češku ili Makedoniju po donirane spermatozoide. Donošenjem niza podzakonskih akata, koji 20. aprila stupaju na snagu, omogućeno je da ovakva vrsta donacije, kako spermatozoida i jajnih ćelija, tako i embriona, bude urađena i u Srbiji,  a ranije donetim zakonom regulisno je i otvaranje prve banke polnih i reproduktivnih ćelija u našoj zemlji.

Potencijalni davalac reproduktivnog materijala ili embriona mora da zadovoljava sve kriterijume anamnestičkih podataka i kompletnog kliničkog pregleda, uključujući i psihološku procenu.

Donor mora da bude u optimalnom reproduktivnom životnom dobu, što znači da muškarac može da ima maksimum 40 godina, a žena od 21 do 34 godine. Takođe je važno da nisu gojazni.

Donor mora da bude fizički zdrav, da ne spada u rizičnu grupu narkomana, da nema analne odnose i perianalne kondilome, kao ni tragove uboda igala na koži. Donor ne sme da ima tetovažu i pirsing rađen u poslednjih 12 meseci, ne sme da ima žuticu, niti da konzumira alkohol i puši.

- Svaki donor mora da ima normalan nalaz spermograma prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, odnosno očuvanu ovarijalnu rezervu kod žena - stoji u Pravilniku.

Vlasnici klinika neće smeti da doniraju polne ćelije, Foto: Tanjug/AP

Potencijalni davalac mora da obavi brojne analize, kao što su one na HIV infekciju, simptomatski ili asimptomatski oblik B i C hepatitisa, HTLV-I, II, III, CMV infekciju, sifilis, gonoreju, infekcije hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme, hemofiliju i drugi poremećaji koagulacije, skrining na cističnu fibrozu, a u odnosu na istoriju bolesti, anamnezu i na genetsku procenu i određene tropske bolesti.

Prilikom izbora davaoca reproduktivnih ćelija odnosno, embriona, ne uzima se u obzir kandidat za potencijalnog davaoca koji je imao seksualne odnose u zamenu za novac ili drogu u poslednjih pet godina, a biće isključen i onaj ko je imao seksualne odnose sa rizičnim grupama.

Donor neće biti ni onaj ko je bio u pritvoru ili zatvoru duže od 72 sata u poslednjih 12 meseci, a zabranjeno je da svoj materijal donira i vlasnik zdravstvene ustanove, lekar koji izvodi postupak biomedicinski potpomognutog oplođenja ili bilo koji drugi zaposleni u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se obavlja postupak BMPO.

Osim toga, davalac reproduktivnih ćelija, odnosno embriona ne može biti ni neko ko ima demenciju, homoseksualne odnose u poslednjih pet godina, kao ni neko kome su transplantirane ćelije, odnosno tkiva ili organ i koji je primipo transfuziju.

VIDEO: U Srbiji su prvi put transpalntovali testise davne 1926. godine

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    17. april 2019 | 12:11

    Samo od sposobnih ljudi. Vesić, Mali, Vulin...

  • Zoran

    17. april 2019 | 11:41

    Tesko da neko ispuni sve te uslove vecinom gojaznih pusaca alkohol narkomana gej ali podobnih nema ni 5% tako da ce i dalje morati u inostranstvo

  • amer

    17. april 2019 | 12:03

    Pa gde ima takav donor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA