Za trećinu žena u Srbiji nasilje u porodici je uobičajena i privatna stvar: Nasilnike ne prijavljuju jer ih je sramota

Nasilnici se ne prijavljuju ni zbog straha od osvete

  • 7

Oko 85 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava i da je učestalo, a za skoro trećinu (29 odsto) nasilje u porodici je privatna stvar koju treba rešavati u okviru porodice, pokazalo je istraživanje OEBS-a o dobrobiti i bezbednosti žena u jugoistočnoj i istočnoj Evropi koje je danas predstavljeno u Beogradu.

Takođe, anketa pokazuje da četvrtina žena u Srbiji nije adekvatno informisana i da ne zna šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje, dok je posle fizičkog ili seksulanog nasilja samo tri odsto žrtava kontaktiralo Sigurnu kuću, a jedan odsto neku od organizacija za podršku žrtvama.

U izveštaju o istraživanju navodi se da sramota, ekonomska nezavisnost, strah od osvete od strane počinioca i nepoverenje u službe, predstavljaju glavne prepreke za prijavljivanje nasilja i da nema dovoljno dostupnih službi za pružanje pomoći ženama.

Rezultati istraživanja su u skladu sa anketama sprovedenim i u drugim evropskim zemljama.

Istraživanje o dobrobiti i bezbednosti žena u jugoistočnoj i istočnoj Evropi OEBS je sproveo tokom 2018. godine u sedam zemalja:Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Moldaviji i Ukrajini, a obuhvaćena je i teritorija Kosova i Metohije.

U anketi sprovedenoj u Srbiji učestvovale su 2.023 žene starosti od 18 do 74 godine.

VIDEO: Stanojević: Od preko 20 ubijenih žena samo su tri za života tražile pomoć institucija

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    18. april 2019 | 14:15

    Kako sad to kad neke prijavljuju i bez nasilja?Eto vam one Bekvalac,niti je čovek osuđen ni zatvoren.Dokazi-rekla kazala.Da je pametan da je tuži i nju i državu Evropskom sudu.Naneti kroz medije nekome toliku ljagu a nemati dokaze je u Evropskom sudu ogromna odšteta.

  • Frano

    18. april 2019 | 14:02

    Same su sebi birale

  • Brka bre

    18. april 2019 | 15:00

    A sta ako zateknem zenu sasvalera aih castim daim skuvam kafu i daim kazem kako treba da tako nastave .? Koje tu lud jel vi sa zakonom ili ja koi mora da trpim zamislte da je to vasa zena ili muz pa onda sudite ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA