Zaraza se širi selom kod Kraljeva zbog neispravne vode: Ljudi masovno obolevaju od tularemije, bolesti koja udara na pluća

Četvoro obolelih leči se na Infektivnom odeljenju kraljevačke bolnice

  • 1

U selu Stublu kod Kraljeva, 24 meštana obolela su od tularemije, zarazne bolesti koja se prenosi sa životinja na ljude. Sumnja se da je posrednik u prenošenju zaraze seoski vodovod.

Nadležni su zabranili upotrebu vode iz vodovoda, pa se meštani snabdevaju iz cisterni.

Četvoro obolelih leči se na Infektivnom odeljenju kraljevačke bolnice.

Načelnik tog odeljenja dr Milan Parzanović rekao je za RTS da su svi stabilno i da nemaju temperaturu.

Tularemija je akutno zarazno oboljenje. U zavisnosti od puta širenja, javlja se u više kliničkih oblika. Na mestu ulaska prouzrokovača u organizam stvaraju se ulceracije i otok limfnih čvorova.

Pored spoljašnjih manifestacija, tularemija može da se javi i u plućnom obliku, koji karakteriše pneumonija u abdominalnom obliku sa bolovima u trbuhu, ređe dijarejom i povraćanjem, sa visokom temperaturom, znacima intoksikacije i poremećajem svesti.

VIDEO: To nije blato, to je zlato: Lekovita voda koja nekome smeta

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milica

    18. april 2019 | 16:31

    U selu Paljuvi,donji kraj, kod Uba,mestanima su presusili bunari vise od 30g,a zbog brane na recici Kladnici,njen tok 30g ne postoji.Sve je to zbog potrebe PK Kolubara,napravljena je ekoloska katastrofa.Po zakonu mora da se ostavi tok reke i put ribe,ali koga to briga.Cisterna dolazi sa vodom jednom nedeljno , koju natoce u neadekvatne posude i to im je sve.Da su im podelili adekvatne cisterne???.Kako se nisu zarazili sam Bog zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA