Cenovnik taksi prevoza po Srbiji: Ko startuje sa 25 dinara, a gde je "papreno"?

U većini mesta taksista će vas odvesti gde želite za sumu od 200 do 400 dinara

  • 11

Cene taksi prevoza određuju lokalne samouprave, a sigurno je da je cena goriva najvažniji činilac te cene. Ali, ne i jedini, pa se tako "gleda" i broj stanovnika, ali i atraktivnost grada, kao i platežna moć građana. Tako je ubedljivo najskuplji Beograd (170 dinara start), a na suprotnoj strani skale je Jagodina (25 dinara start). 

Kikinda je oduvek važila za grad koji ima vrlo povoljan taksi prevoz. Taksisti već godinama tarifu ne menjaju, 55 dinara po kilometru, što znači da vas jedna gradska vožnja u Kikindi košta minimalno 160 dinara. Međutim, u Kikindi postoje i vrlo popularni taksi prevoznici "linijski", sa kojima za samo 170 dinara pređete udaljenost od 15 kilometara, koliko iznosi kilometraža iz nekog sela ka gradu.

Taksi /Printskin: TV kanal5

LINIJSKI TAKSI

Novina koja je uvedena kada je u pitanju taksi prevoz u Kikindi i okolini jesu takozvani linijski taksisti. U početku ovakvih taksista koji vas voze na relaciji iz sela u grad, bilo je u malom broju, ali danas u svakom selu ima nekoliko taksi prevoznika. Kako je za portal Telegraf.rs objasnio jedan od prvih linijskih taksista, Dejan Knežević iz Ruskog Sela, cena taksi prevoza je 170 dinara za 15 pređenih kilometara, a nekada bude i više:

- Ovim poslom se bavim već punih 12 godina, po putnike dolazim na kućnu adresu, u tačno dogovoreno vreme i odvozim ih do željene adrese. Cena po osobi je 170 dinara na relaciji Rusko Selo-Kikinda, udaljenost je oko 15 kilometara. Nekada to bude jedna mušterija iz pravca grada ka selu, a nekada imam i više putnika, sve u zavisnosti koje je doba dana. U jutarnjim časovima termini su svi popunjeni i poslepodne kada se ljudi vraćaju sa posla. Ova vrsta prevoza je vrlo aktuelna jer mnogim ljudima koji žive na selu više odgovara da taksijem idu do grada nego autobuskim prevozom. Cene su različite, sve u zavisnosti od udaljenosti, a kreću se od 150-170 dinara po osobi - kaže taksista Dejan koji važi za jednog od najtačnijih taksi prevoznika.

Većina putnika sa sela već ima “svoje” taksiste koji u tačno dogovoreno vreme dolaze na adresu i odvoze vas gde želite da idete. Ovakva vrsta taksi prevoznika najpopularnija je u okolnim kikindskim selima - Novim Kozarcima, Banatskom Velikom Selu, Iđošu, Mokrinu, Nakovu, Ruskom Selu…

Što se tiče redovnih cena kikindskih taksista one se kreću od 160 dinara koliko je u prvoj tarifi. Druga tarifa start je 160 dinara, cena po kilometru 66 dinara, dok je treća tarifa start 300 dinara. Čekanje se naplaćuje 500 dinara po satu, dok se za prtljag teži od 20 kg doplaćuje 50 dinara po komadu.

GDE ŽELITE ZA 300 DINARA

U Loznici bilo gde možeš da stigneš za 200 dinara, a u Novom Sadu, koji je malo podigao cene, za malo više novca, 300 do 400 dinara. Start u Novom Sadu je 100 dinara, a za pređeni kilometar treba izdvojiti 52 dinara, za gradsku vožnju, dok je u vangradskoj vožnji cena 98 dinara. U Zrenjaninu i Novom Pazaru možete da stignete gde poželite za 300 dinara. A cena je ista i na Zlatiboru.

Požarevljani start plaćaju 90 dinara, 60 dinara kilometar do 22 sata, a 70 dinara kilometar od 22 sata, dok je 90 dinara kilometar praznicima.

Bilo je i ovako u Kragujevcu, Foto: Printskrin

U Kosjeriću od Železničke stanice do bilo koje adrese u gradu taksi će vas koštati oko 150 dinara, a od Kosjerića do nekog od okolnih sela oko 1.000, ali ide se po seoskim putevima.

U Nišu je 110 dinara start, 40 po kilometru, što Nišlijama nije skupo, ali, kažu, uvek se čeka na taksi, jer se Nišlije mnogo voze.

JAGODINA 25, BOGATIĆ 35 DINARA

U Šapcu start košta 40 dinara, po kilometru 70 dinara, popust na relaciji preko 50 kilometara je 10 posto. Vožnja po lošem vremenu, snegu i poledici je 75 dinara za kilometar. Start u Bogatiću je 35 dinara, kilometar 55 dinara, a za dalje relacije cena je po dogovoru. Tarife su iste, noćne, dnevne i praznične.

Prokupčani za start daju 50 dinara, a za svaki pređeni kilometar cena je kilometar 60 dinara. Ako se ide dalje, kilometar je 50 dinara. Kragujevčani za start daju 60 dinara, a cena po pređenom kilometru je 50 dinara. Noćna vožnja košta 70 dinara, a sat čekanja 400 dinara. Ka velikim naseljima, Aerodromu, Bresnici, Bagremaru, saobraća mnogo nelegalnih linijskih taksista koji voze po ceni autobuske karte, 60 dinara. Iz tih naselja do centra taksi bi koštao oko 200 do 250 dinara.

U Boru je linijski taksi 60 dinara, sporednim ulicama ili baš do nekog odredišta u gradu od 100 do 200 dinara.

U Zaječaru su cene iste kod svih taksi prevoznika u gradu: start je 0 dinara, 1 km - 65 dinara, vožnja noću i praznicima isto 65 dinara po kilometru. Za oko 350 dinara možete da stignete sa jednog na drugi kraj grada. U Jagodini je start 25 dinara, a kilometar 70-90 dinara.

VIDEO: Ovo je najbahatiji taksista u Beogradu

(Dopisnici Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    22. april 2019 | 09:47

    Zanimljivo bi bilo da .kad vec pisete o taxi prevozu i cenama istih .napisete koliko taxi kosta u cirihu.berlinu .parizu.londonu !! A koliko u beogradu..cene goriva su iste ili vrlo slicne u svim pomenutim gradovima beograd kao glavni naj veci i naj mnogoljudniji grad u srbiji logicno i da ima naj vece cene...svega ..pa i taxija ..taxi prevoz nije socijalna kategorija prevoza i tako treba i da ostane ..ko moze nek se vozi.ko ne moze uvek ima alternativu !!! Sprecite nelojalnu konkurenciju.proterajte lopove i divljake i svima ce biti bolje..

  • X

    22. april 2019 | 09:05

    Vama novinarima bas se usladilo da pisete samo o taksistima ko da nemate o cemu drugom???

  • Miloske

    22. april 2019 | 07:45

    A kolike su plate u Beogradu i Nisu? Zato beogradjani cutite vi ste za nas druga drzva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA