Cena za ulazak na Kopaonik skočila 100 odsto, a od sada se papreno plaćaju i dan na Tari, Đerdapu i Pašnjacima velike droplje

Dnevni ulaz za kombi vozila je 500 dinara, a za autobuse i kamione 700

  • 10

Ulazak motornim vozilima na Kopaonik naplaćuje se već godinu i po dana, a iako su mnogi negodovali i zbog 150 dinara koje su, ako dolaze automobilom, morali da izdvoje na ulazu u Nacionalni park, iznos ove takse povećan je na 300 dinara.

Viša cena ulaska na najpoznatiju srpsku planinu nije jedina novina, jer će od sada taksa da se plaća i prilikom posete Tari, Đerdapu i Specijalnom rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje".

Naplata će se obavljati po motornom vozilu, a cene su formirane na osnovu tipova vozila koji ulazi u zaštićeno područje.

Od sada će onaj ko na ove planine dođe automobilom ili motorom, umesto dosadašnjih 150 dinara, morati da plati 300 dnevno. Onaj ko želi nedeljnu kartu, moraće da izdvoji 800 dinara, umesto dosadašnjih 600, dok godišnja naknada nije menjana i ostaje 2.000 dinara.

Naplata ulaza i na Tari, i to 300 dinara, Foto: Wikipedia/Marko.jhb

Dnevni ulaz za kombi vozila je 500 dinara, a za autobuse i kamione 700.

Ulaz u zaštićeno područje neće plaćati meštani, zaposleni u parku prirode i osobe sa invaliditetom iznad 79 procenata. Penzioneri i osobe starije od 65 godina imaće popust od 30 odsto, dok će popust od 50 odsto imati osobe sa invaliditetom.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja nedavno je odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju i to do 150 dinara.

Srbija ima pet nacionalnih parkova, 70 rezervata, dok je parkova prirode i predela izuzetnih odlika zajedno oko 30.

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nix

    19. april 2019 | 13:04

    Ovo je stvarno sramota, upropastili ste planinu, više liči na periferiju grada gde mogu da uzivaju mamina i tatina deca, kriminalci, lopovi...

  • Opljačkani

    19. april 2019 | 12:37

    Čiji su to parkovi, čije su to planine? Pripadaju narodu ili vlastima? I na šta se troši sakupljeni novac?

  • Kure

    19. april 2019 | 12:32

    Dok tajkuni zvani struja unistavaju reke i jezera da pune dzepove,setile se gulikoze da to nadoknade od osiromasenog naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA