U Srbiji se pacijenti šalju na hemioterapiju, a za mnoge oblike raka bili bi im dovoljni novi lekovi, kojih nemamo!

Redovne provere, pregledi, skrininzi, jednom rečju - prevencija - najbolja su zaštita kada je reč o kanceru. Ali kada je za njih već kasno, opcije za lečenje u Srbiji nisu brojne

  • 21

Tamo gde već 15 i duže godina druge zemlje za lečenje raka koriste lekove i inovativne terapije, pacijenti u Srbiji se i dalje prvo šalju na hemioterapiju, jer su druge metode preskupe, a republičko zdravstveno osiguranje ih ne pokriva. Doktori i pacijenti dele istu frustraciju - saznanje da lek postoji, ali ne na raspolaganju i ne u okviru osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Redovne provere, pregledi, skrininzi, jednom rečju - prevencija - najbolja su zaštita kada je o kanceru. Ali kada je za njih već kasno, opcije za lečenje u Srbiji nisu brojne. Pacijenti gotovo po navici prvo traže hirurga i pitaju se kada će na hemioterapiju. U svetu se, sa druge strane, redovno pojavljuju novi lekovi koji imaju za cilj da obolelima pruže duži i kvalitetniji život, a u nekim slučajevima i izlečenje. No broj tih lekova kod nas sporo raste, čak i za najučestalije oblike raka, kakav je kancer pluća.

Dr Goran Stojanović Foto: Marko Jovanović

- Samo jedan lek za lečenje karcinoma pluća pojavio se 2011. godine kod nas, iako je u svetu deceniju pre toga to polje veoma napredovalo. Imamo samo jedan lek u zadnjih 10-ak godina. Jedini način da pacijenti dobiju ovaj lek jesu donatorske kompanije, a činjenica je da trenutno u Srbiji imamo 6.000 novootkrivenih pacijenata obolelih od raka pluća, gde više od 60 odsto je u trećem B i četvrtom stadijumu. Njihovo preživljavanje, ukoliko nemate inovativnu terapiju, jeste ispod godinu dana. To je poražavajuće - rekao je dr Goran Stojanović, Institut za plućne bolesti Vojvodine, na prvom Nacionalnom onkološkom forumu koji je održan danas u Beogradu.

On dodaje da veza između lekara, pacijenata i države mora da bude borba da se stvari promene.

- Kada prekoputa vas sedi obrazovan čovek koji vas pita zašto mu dajete hemioterapiju, kada postoji taj i taj lek, vi dođete u dilemu šta da mu odgovorite.  Govori vam sve ono što i vi znate, a morate da priznate da ste ograničeni, jer Zakon nam ne dozvoljava da pružimo mogućnost lečenja pacijenata inovativnom terapijom, ako pre toga nisu iscrpljene sve mogućnosti lečenja. Sve i da preporučimo tog pacijenta za inovativnu terapiju, na komisiji će nam reći da mu prvo damo prvu, drugu, treću liniju hemioterapije - kaže on i dodaje da za karcinom pluća, koji je i kod nas i z svetu najčešći oblik raka, skrinink i prevencija u Srbiji ne postoje, što je dodatni problem.

Dr Suzana Vasović Printsrkin: Onkonet Srbija

I u drugim slučajevima kancera pacijenti se kod nas šalju na hemioterapiju, mada drugog rešenja ima.

-  Postoji grupa pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke, koje bi mogli da lečimo hormonskim terapijama, ali one se kod nas i dalje leče hemioterapijama, što je ceo svet napustio. Situacija za doktore je poražavajuća, ali mi moramo uvek da damo preporuku najboljeg lečenja. To je naša misija i naša etička obaveza. Ipak, frustrirani smo  svaki put kada se sretnemo sa našim kolegama, ne iz sveta, već iz okruženja - Slovenije, Hrvatske, Bosne, čak i Crne Gore - zemalja u kojima su lekari u mogućnosti da više pruže pacijentima - rekla je dr Suzana Vasović sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Na Forumu na kome su prisustvovali i predstavnici drugih medicinskih ustanova, kao i udruženja pacijenata, dok predstavnici RFZO nisu došli, iako su pozvani, svi su se saglasili da je potrebna zajednička borba, odlučnost da sve strane - Fond, Ministarstvo zdravlja, lekari i pacijenti - sednu za sto i reše ovaj problem.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadnje vreme

    19. april 2019 | 22:23

    Kod nas šalju pacijente na hemioterapiju koja im skraćuje život. Koga zanimaju u ovoj zemlji obični ljudi, dok je za poznate i političare sve dostupno i ovde i u inostranstvu i sve se hitno rešava...

  • Milano

    20. april 2019 | 06:35

    A ima para (naših) za zadužene u CHF. Sram te bilo Srbijo. I ko u naše-tvoje ime odlučuje.

  • Mix

    20. april 2019 | 07:14

    Dokle ce nam zdravstvo biti najzadnja i najbednija grana u drzavi!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA