≫ 

"Sa časova idemo kao popi*ani, Zvonko nije udario šamar učenici, već našem obrazovanju": Komentar nastavnika nikog ne ostavlja ravnodušnim

Pazite na ovaj detalj iz pisma: "Nastavnici pucaju, pucaju po šavovima, sa sve većim pravima učenika, sve obimnijom administracijom i sve većim mobingom od strane direktora i raznih inspekcija"

Šta da učini nastavnik kada mu dođe roditelj i kaže: "Ne možeš mom detetu da daš trojku, jer ja znam da zna za peticu"?

A šta da učini kada mu đak odbrusi: "Niste Vi nikakav čovek, ni autoritet, kada ja ovako mogu da sedim i ne možeš mi ništa"?

Nastavnik Sedme beogradske gimnazije Zvonko Obradović odgovorio je šamarom, a kako biste Vi?

Odgovor se mora dati, jer su ovo pitanja sa kojima se nastavnici u Srbiji suočavaju svaki dan.

Šta sve trpe, a šta čine zauzvrat, objasnio je Zvonkov kolega u ličnom komentaru objavljenom na sajtu Foruma beogradskih gimnazija.

Prenosimo ga u celosti:

"Da sam maliciozan, bio bih slobodan reći da je Zvonkov šamar učenici ona lekcija koju nije dobila od svojih roditelja, lekcija o vaspitanju i poštovanju nastavnikove ličnosti. Ipak, kako smatram da šamar niti bilo kakav oblik nasilja ne sme biti način za rešavanje problema, ne mogu a da ne osudim Zvonkov potez. Međutim, ako stvari sagledamo iz druge perspektive, Zvonkov šamar nije bio šamar učenici Sedme beogradske gimnazije, već srpskom obrazovnom sistemu i državi uopšte jer u društvu koje neguje nasilje, ni škola ne može biti imuna na isto.

I dok danas srpska javnost, podeljena u odbrani i napadima na Zvonka, polemiše o događaju u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, nekoliko hiljada nastavnika je protiv svoje volje dovučeno u prestonicu da se divi budućnosti Srbije. Oni su ucenjeni, maltretirani od strane direktora i lokalnih moćnika. Međutim, koga briga za njih, da imaju principe i svoje ja ne bi to sebi dozvolili.

Zvonko Obradović, Foto: Facebook/Zvonko Obradović

I dok danas brojni psiholozi i parapsiholozi budu analizirali Zvonkovo ponašanje, Luna Đogani i Кija Кockar će, gologuzih zadnjica na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, čupati kosu jedna drugoj u pokušaju da osvoje nagradu reda veličine nekoliko desetina hiljada evra. Istovremeno, roditelji i deca, naši učenici, će pokušavati jedni drugima da objasne da je baš ova druga u pravu. Međutim, ako ne želimo da gledamo rijaliti, ko nam brani da promenimo kanal.

I dok danas ministar, njegovi savetnici i direktori budu smišljali kako da spreče Zvonka da da otkaz pre nego što mu oduzmu licencu, više desetina nastavnika će biti izloženo verbalnom, a možda i fizičkom nasilju od strane učenika i sve će to morati sa osmehom da istrpe, da se na kraju časa nasmeju i odu sa istog kao popišani, srećni što su sačuvali živu glavu, bar zasad. Međutim, ko nam brani da podelimo deci petice i da budemo kul sa njima.

I dok danas nadležni tužilac priprema tužbu protiv Zvonka, niko od predsednika reprezentativnih sindikata, kojima bi na godinama staža, nažalost ne i na mudrosti, mogla da pozavidi i spartanska geruzija, nije našao za shodno da podseti javnost da nastavnici pucaju, pucaju po šavovima, sa sve većim pravima učenika, sve obimnijom administracijom i sve većim mobingom od strane direktora i raznih inspekcija, da podseti da Zvonkov šamar nije došao kao posledica zdrave atmosfere u obrazovnom sistemu, već pre svega kao posledica njegove zategnutosti do granice pucanja. Međutim, kao da nas je briga za to, ionako će i ove godine biti podeljeni novogodišnji paketići i prigodni poklončići za Osmi mart.

I dok danas budete čitali i komentarisali ovo, slobodan sam da napišem da Zvonka lično poznajem, da je čovek pomirljive naravi, koji nije sklon incidentnim situacijama, da je Zvonko nastavnik koji voli da razgovara sa učenicima o svemu, o životnim problemima, nastavnik koji se daje učenicima u svakom smislu. Najzad, Zvonko je nastavnik, koji prema mojim kriterijumima nikada nije bio strog, čak bih mogao reći i da je isuviše blag prema učenicima, tako da je Zvonkov šamar, šamar srpskom obrazovnom sistemu i poslednji poziv da se nešto promeni u njemu dok ne bude kasno. Međutim, koga briga za ovo jer sutra je novi radni dan, treba pripremiti planove, pripreme, a uskoro će i Prvi maj, pa treba smisliti i gde ići na izlet."

VIDEO: Kada se Danijela rodila, lekari su mislili da neće moći da vidi i čuje: Ovo je poruka prve slepe osobe koja je završila Muzičku akademiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    20. april 2019 | 14:27

    Bravo kolega! Svaka reč je tačna! Svi smo napeti do granice pucanja, a niko ništa ne preduzima!

  • YYY

    20. april 2019 | 14:41

    Dovoljno je reci da je Zvonko nastavnik, i tacka! Pametnom dosta!

  • Caca

    20. april 2019 | 14:24

    Ta mala je zivi propaliteti. Dno dna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA