Poslednja poruka Marije i Marka mrtvim roditeljima: Dali su zavet koji nikad neće prekršiti

Šta je ćerka Slobodana Miloševića i Mirjane Marković otkrila u pismu koje je pročitano na sahrani majke

  • 74

Marija Milošević (53), ćerka preminulog predsednika nekadašnje Jugoslavije dala je zavet u njeno i u ime njenog brata Marka (44) nikada više neće kročiti u Srbiju, što je otkriveno u poslednjem pismu majci Miri Marković, pročitanom danas na sahrani u Požarevcu.

U pismu, koje je pročitano posle opela, otkriva se da su se ona i Marko dogovorili da njihova majka počiva pored supruga Slobodana Miloševića u Požarevcu, gde joj je i mesto i gde je ona izričito tražila.

Opelo pod lipom u Požarevcu Foto: Marko Jovanović

Marija je toliko zamrzela Srbiju zbog svega što se njihovoj porodici dešavalo devedesetih godina i kasnije tako da se teško pomirila sa sudbinom da joj majka Mira Marković počiva u Srbiji.

Godinama je Mira Marković, sećaju se njenih reči bliski prijatelji, izjavljivala da će se samo mrtva vratiti u Srbiju. Zbog Slobodana i njenih predaka. Tako su i deca odlučila da joj ispune poslednju želju i sahrane je u Požarevcu, gradu koji se nalazi između sela Brežana, gde je rođena, i Malog Crnića, gde je odrasla.

Foto: Marko Jovanović

- Ali sada, dušo, te naše zemlje više nema i mnogo mi je žao što si odlučila da budeš ovde. Da ti i tata budete ovde sami. Ovde gde Marko i ja nikada nećemo doći - stoji, između ostalog u pismu kojim se Marija oprostila od majke, čija je urna položena u grobnicu u Požarevcu.

Vera Miletić, majka Mirjane Marković Foto: Fotografija iz knjige Đ. Labovića

Dalje je Marija u pismu navela: "Sada te više ništa ne boli. Ostalo je da boli mene. Što te nema. Što si ovde. Što je nepravda. Ovo više nije Srbija Dragog Miletića (pretka Mirjanine majke Vere Miletić), ali ja razumem da ti želiš da budeš blizu svojim korenima baš kao i ja - navela je Marija, misleći o Lijevoj Rijeci, selu kod Podgorice u Crnoj Gori, odakle je rodom njen deda Svetozar, otac Slobodana Miloševića.

Svetozar Milošević, otac Slobodana Miloševića Foto: Wikipedia

Marija se, za razliku od brata Marka, odselila u Crnu Goru, na Cetinje i tu je našla svoje utočište.

SAHRANJENA NA DAN OSNIVANJA KPJ

Ono što je interesantno je da je Mirjana Marković sahranjena upravo na dan kada je 1919. godine u Beogradu počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je godinu dana kasnije, na kongresu u Vukovaru, promenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    21. april 2019 | 08:57

    Poslednji pozdrav velikom čoveku humanisti, patrioti i Srbinu profesoru Mirjani Marković. Bila je zaljubljenik u Jugoslaviju,a još veći u Srbiju. Poseta Ala je sve istinske patriote. Partije koji je formirala, je rezultat teznje da svi oni koji su za Jugoslovensku ideju ne odu, posle kraha Saveza komunista u redove nacionalnih stranaka. Da se ne usancimo u nacionslne rovove. I tome je uspela i onda kada je bilo najteže. Kada je raspad bio na vratima okrenuo rat bila je da se ocuva barem kostur od one zajednicke drzave. Da svi koji to žele budu u jednoj državi. To njeno delovanje je na marginama, a slucaj podstrekivsnja dodele stana.. je postao drzavna afera Da su ti i slični kriterijumi u praksi prema svima, pola Srbije bi bilo ili u zatvoru ili egzilu. Istoričari treba da se pozabave ovim njenim radom.

  • K-10

    21. april 2019 | 00:31

    Sram Vas bilo za negativne komentare, nemate pojma a lupetate, bilo ko da je bio na Slobinom mestu u to vreme isto bih tako prosao, poslusajte zadnji Slobin govor-obracanje narodu Srbije pa onda komentarisite, sve sto je rekao sve se obistinjuje, ovi svi zajedno posle njega nisu mu ni do kolena !

  • Iva

    20. april 2019 | 22:13

    Bas nikako nemogu da svatim ovaj narod,kojeg sam pocela da se stidim! Kako vas nije sramota,da pisete takve komentare,i sudite nekom koga ni sud nije osudijo.cula,kazala je naj gora rabota ! Ni ptici nije dobro razrusiti gnezdo ,a kamoli coveku.ovo sto su im uradili i sto su ih rasuli po svetu ,verujte nije dobro,niti ce biti dobro akterima ovog dela.sve se vraca onako kako radis,tako da razmislite mali,i ne likujte nad tudjom nesrecom,da vas slicna nebi zadesila!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA