≫ 

Počela priprema zadataka za malu maturu, čuvaju ih kao državnu tajnu: Najlakša pitanja biće takva da svaki đak može da ih reši

U Zavodu, gde se testovi prave, na snazi su i posebne mere bezbednosti

  • 1

Sastavljanje zadataka za završni ispit koji će osmaci polagati u junu uveliko je počelo u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Osmišljava ih tim nastavnika koji radi u osnovnim školama i to pod specijalnim merama nadzora i obezbeđenja.

Kad oni završe posao, zadaci idu na još jednu proveru - kod profesora sa fakulteta.

- Testove pripremaju nastavnici koji imaju višegodišnje iskustvo u radu sa učenicima i dobro poznaju nastavni plan i program i udžbenike po kojima učenici rade. Zadatke koje nastavnici pripreme pregledaće stručni recenzenti – profesori na fakultetima koji još jednom proveravaju sadržinsku ispravnost samih testova - objašnjava za Telegraf.rs Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja koji priprema testove za maturu.

TEŽINA ZADATAKA

Pitanja se sastavljaju na tri nivoa, najviše je onih srednje težine, Foto: Marko Jovanović

Što se tiče težine i sadržine pitanja, đaci mogu da očekuju testove nalik onima koje su probno polagali u aprilu. Odnosno, imaće isto toliko pitanja na zaokruživanje i isto toliko pitanja kod kojih će morati da dopišu odgovor, kao što je to bilo na probnom polaganju.

Oni najlakši zadaci osmišljavaju se tako da bi svaki učenik trebalo da zna da ih reši.

- Zadaci su kreirani na osnovu obrazovnih standarda i struktura probnog testa će biti veoma slična strukturi samog završnog ispita. Na probnom završnom ispitu i ove, kao i prethodnih godina, bilo je po 20 zadataka u sva tri testa. Podjednako su bili zastupljeni zadaci i otvorenog i zatvorenog tipa, odnosno pitanja u kojima učenici treba da dopune zadatak, iznesu svoj stav, prikažu postupak rešavanja u matematici, ali je bilo i zadataka na zaokruživanje. Zadaci u testovima podeljeni su na osnovni, srednji i napredni nivo, te se od svih učenika očekuje da reše zadatke osnovnog nivoa - navodi Stanojević.

ČUVANJE TESTOVA

Niko nema kompletnu šifru za USB gde se čuvaju zadaci, Foto: Pixabay.com

U Zavodu su na snazi i posebne mere bezbednosti.

- Bezbednosne procedure se već uveliko sprovode u Zavodu, kao i u štampariji iz koje će izaći testovi. Postoji restrikcija ulaza u prostorije u kojima se pripremaju ispitni materijali. Timovi zadatke pripremaju na kompjuterima koji nemaju internet i nisu povezani sa drugim računarima. Recimo, jedna od bezbednosnih mera je i sigurnosni USB sa parcijalnim šiframa, (niko od zaposlenih nema celu šifru), kao i tehničko-fizička zaštita u svim objektima gde se pripremaju testovi - objašnjava naša sagovornica.

VIDEO: Počela mala matura

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA