Aleksa je iz malog mesta u Srbiji završio na najvećem univerzitetu na svetu: Sve to zahvaljujući matematici

On se prisetio i svojih prvih matematičkih koraka, a sve je krenulo još u Osnovnoj školi "Sveti Sava"

  • 6

Mladi matematičar Aleksa Konstatinov (22) iz Kikinde koji je 2015. godine na matematičkoj Olimpijadi osvojio prestižnu titulu najboljeg matematičara, četiri godine kasnije otkriva gde je danas i šta radi. Osim što je student svetski priznatog univerziteta u Bostonu, MIT-a, iz čijih redova su izlazili Nobelovci, Aleksa pronalazi vreme i za sebe, obožava Boston, ali mu Srbija posebno nedostaje. 

- Trenutno sam u Americi, godinu dana nakon međunarodne atematičke Olimpijade 2015. godine, primljen sam na jedan od najprestižnijih svetskih univerziteta - MIT, u Bostonu, gde sam na trećoj godini studija matematike. Taj rezultat mi je bio velika motivacija, a i dalje mi mnogo znači, kao znak da sa vrednim radom i trudom mogu da savladam sve prepreke što se školovanja tiče - rekao je Aleksa za portal Telegraf.rs.

On se prisetio i svojih prvih matematičkih koraka, a sve je krenulo još u osnovnoj školi "Sveti Sava", kada mu je tadašnja nastavnica Desanka Čepelnik, otkrila potpuno drugačiju stranu ove prirodne nauke. Još tada krenula je ljubav prema brojevima, algoritmima, razlomcima...

Aleksa se trenutno ne takmiči, vreme provodi radeći zadatke. 

Aleksa studira u Bostonu, Foto: Aleksa Kostantinov

Nakon matematičke olimpijade i takmičenja, Aleksa se najviše posvetio studijama. S obzirom na to da se na ovaj fakultet prijavi i preko 20.000 kandidata, od toga samo 1.200 dobije tu čast da postane student, Aleksa se potpuno posvetio studiranju.

- Više se ne takmičim, glavni fokus su mi studije i najveći deo vremena provodim radeći domaće zadatke, kojih ima svake nedelje, i spremajući se za kolokvijume i ispite. Slobodno vreme uglavnom provodim sa drugarima. Bavio sam se veslanjem tokom prve dve godine u sklopu univerziteta, ali mi je postalo preveliko vremensko opterećenje, tako da sam odlučio da prestanem i potpuno se posvetim školi.

Aleksa dodaje, da je Boston prelep grad, sa velikim izborom i mogućnostima za život, pa se tako i sam trudi da ga upozna iz svih delova, sportskog kulturnog i zabavnog Bostona. MIT su studirali najpoznatiji stručnjaci: Kofi Anan, Džon Tramp, drugi čovek na Mesecu Baz Oldrin.

Foto: Aleksa Kostantinović

Masačusetki tehnološki institut jedan je od najboljih na svetu, karakterišu ga naučna istraživanja. Studirati MIT je privilegija, čak 64 Nobelovca ponikla su sa ovog univerziteta:

- Nakon skoro tri godine provedene u Americi slušam predavanja sa nekim od najboljih svetskih studenata. Takvo okruženje, slično onom koje sam imao u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, motiviše me na rad i takmičenje sa samim sobom što je izuzetno važno - ističe Aleksa.

Aleksi, ipak, nedostaje Srbija, porodica, prijatelji, naša kuhuinja, te koristi svaku priliku da poseti svoju rodnu zemlju. O planovima za dalje, još uvek razmišlja, da li će upisati master studije, doktorirati ili će se već odmah zaposliti, odluka je na Alekse, a i tu ne seumnjamo da će mladi genije doneti ono što je najbolje za njega.

VIDEO: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA