Ovo srpsko selo izumire, a niko nije nezaposlen: U Kukujevcima još čekaju prvu ovogodišnju bebu

Pitanje nataliteta muči i one delove Srbije u kojima je život nešto lakši

  • 19

Na 15 kilometara od Šida smešteno je selo Kukujevci. Meštani su složni i napredni u selu koje može da posluži za ugled ostalim naseljima šidske opštine. Ipak, pitanje je koliko će dugo biti tako.

Na nedavnim lokalnim izborima za predsednika Saveta Mesne zajednice izabrali su mladog i ambicioznog Milana Bradića, koji je tako preuzeo brigu o naselju sa 2.000 stanovnika, koji poseduju 2.400 hektara obradive zemlje, piše Sremskomitrovački portal.

Iako uspešno, ovo je samo jednu u nizu sela u kome se zasada nije rodilo nijedno dete Foto: Promo

- Na biračkom spisku imamo 1.600 meštana, koji su odavno zacrtali vlastiti plan i program samostalnog razvoja. Zaposlili smo mlade i stručne iz sela u firme koje ovde rade. Ima i novoformiranih firmi manjeg kapaciteta, dok preostalo stanovništvo ostaje da radi na 2. 400 hektara obradive zemlje – kaže Bradić.

Meštani proizvode uglavnom duvan za „Japan tobako”, jer on svakog paora finansira odmah, od semena do sušare i plina. Znači paori učestvuju radom i svojom zemljom, a za sve ostalo – špartanje, kopanje, sušenje na plin... dobijaju novac, da bi mogli napredovati u proizvodnji, pa tako sve do predaje suvog duvana, kada sledi definitivna isplata. Pored toga, Kukujevčani seju kukuruz, pšenicu i druge ratarske kulture, ali mnogi od njih u poslednje vreme prelaze na voćarstvo, sade jabuke, kruške i lešnike.

Godišnje se u selu rodi tek toliko da se formira jedno odeljenje Foto: Wikipedia/Ванилица

- Proizvodnja voća je u ekspanziji, a za sada voće prima samo jedna hladnjača, što je malo. U pripremi je još jedna hladnjača na ulazu u selo sa destilerijom, gde će vlasnik proizvoditi i rakiju. Veliki proizvođači voća u selu su gazdinstva Lazić i Vejić - kaže Milan Bradić i dodaje, da je selo puno malih proizvođača svinja. Iako to nisu velike količine, ipak „Agropapuk” znajući za izvrstan kvalitet kupuje od njih debele svinje po otkupnim cenama. Pored toga u selu je poznata i proizvodnja ovaca. Najviše iz proizvode Pavković i Mitrović.

U svakom selu neizbežno je pitanje nataliteta. Bradić kaže da se svake godine rodi toliko beba koliko je dovoljno za jedno školsko odeljenje.

- Ove godine, matičarka mi kaže, da nema ni jedne bebe do sada, ali očekujemo da će ih biti. U Kukujevcima imamo područnu školu za učenike od prvog do četvrtog razreda, imamo i vrtić koji je opremila fondacija Novaka Đokovića – kaže Bradić i dodaje da se studenti koji mahom diplomiraju na fakultetima u Novom Sadu vraćaju u selo, ako dobiju posao.

(Telegraf.rs/Sremskomitrovački portal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brko

    22. april 2019 | 18:36

    U selu nikad neces biti gladan a ti gradjanine liži asvalt i visi na internetu

  • Ana

    22. april 2019 | 20:04

    Živim u Italiji u selu, jer imam dobra primanja i realno svi oko mene su bogati. Ali u svom selu imam: vrtić, školu, dom zdravlja, poštu,banku, opštinu gde mogu izvaditi neke bitnije papire, tri restorana, 4 kafića, tri bankomata, groblje, crkvu, pekaru, veliki supermarket i autoput. E sad vi razmislite kad će ovo imati srpsko selo, pa eto vam odgovora zašto su pusta.

  • Rajko

    22. april 2019 | 20:19

    Iz dana u dan sve vise sela izumiru nista na bolje u srbiji se ne desava osim obecanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA