≫ 

"Ako hoćete da doživite stotu, ne sedite u kafiću": Najstarija niška planinarka danas proslavila rođendan, a njene opomene će zaboleti mnoge

Telo treba da je u pokretu, samo je jedan od ključnih saveta dugovečne Jelene

  • 7

Nišlijka Jelena Minardi danas je proslavila stoti rođendan sa onima koje smatra najbližom rodbinom, članovima planinarskog društva „Preslap“ sa kojima i u desetoj deceniji krstari stazama i bogazama ponosno noseći nadimak „Kraljica Vrhova“. Kako i priliči ljudima kojima je planinarenje velika ljubav, rođendansko slavlje je priređeno u prirodi, na izletištu „Ada Ženeva“ kraj Nišave gde je raspaljen roštilj i donesene rođendanske torte.

Vitalna starica ističe da je za njen stoti rođendan zaslužno planiranje kojim se bavi 58 godina.

Jednim dahom ugasila svećice, Foto: Telegraf.rs

Telo treba da je u pokretu, a planinarenje je idealan način za to. Treba voleti planine, jer one vam daju pozitivnu energiju, osveže vam pluća a kada se tome pridoda veselo društvo, jasno je da se mozak lako odmori od svih problema. Planina vas preporodi, slušam ptice kako pevaju, skupljam lekovito bilje, pravim čajeve ...- sve to mi je donelo mir i snagu da doživim ovolike godine – otkriva Jelena tajnu svoje dugovečnosti.

Ističe da joj je žao što današnja omladina nije svesna koliko propušta time što slobodno vreme provodi na način koji je sada moderan.

Bolje na planini, nego u kafiću, poručuje Jelena, Foto: Telegraf.rs

- Ako hoće da dožive sto godina, ne treba da idu u kafiće i kafane, da zabrinuto gledaju u piće, već da krenu sa planinarima, verujte, biće uvek veseli. Iz tog razloga planiram da nastavim planinarenje, ne mogu da hodam kao ranije, ali pređem tri, četiri kilometra... Kada sam sa mojim planinarima zaboravim na godine i na bolest i ponosim se što sam njihova legenda. Oni me obožavaju, pa su mi evo i priredili proslavu stotog rođendana – priča starica koja je tokom svoje planinarske karijere prokrstarila svet i osvojila i Mon Blan.

U skladu sa rođendanskim ritualom, poželela je želju i jednim dahom ugasila svećice na torti. Na molbu prijatelja, otkrila je šta je poželela za stoti rođendan.

I dalje ima avanturistički duh, Foto: Telegraf.rs

- Želela bih da još jednom odem na Radan planinu, prošla sam mnoge ali me ona nekako posebno privlači. Volela bih da makar još jednom odem tamo sa mojim planinarima – kazala je „Kraljica Vrhova“ koju u planinarskim poduhvatima u stopu prati sin Slobodan (66).

Organizator slavlja Miroslav Dokman, predsednik planinarskog društva „Preslap“ ističe da je Jelena ponos ove organizacije.

Omiljena je u planinarskom društvu, Foto: Telegraf.rs

- Ona i njen sin su naši počasni članovi, a mogu da kažem da je Jelena po mnogo čemu jedinstvena osoba. Prosto neverovatno zvuči da ne propušta nijednu planinarsku akciju, do pre deset godina pela se i na najviši vrh Suve Planine, na Trem, sada to više nije u stanju ali može da prepešači tri, četiri kilometra „u cugu“. Ona i njen sin nas zovu i interesuju se kada će biti akcija, Jelena drži motivacione govore, pokušava da mladim ljudima prenese pozitivne vrednosti. Posebno voli da obilazi područje Sokobanje gde je kao mlada bila prosvetni radnik, a za vreme Drugog svetskog rata partizanski kurir – hvali Jelenu Dokman.

Foto: Telegraf.rs

Dodaje, da ih sa Jelenom veže toplo prijateljstvo koje se rodilo iz ljubavi prema planinarenju.

- Ne prođe dan da nas ne zove, ne pričamo samo o planinarenju već o raznim stvarima, književnosti, pozorištu... Jednostavno, ona je neizostavni deo života svakog od nas – zaključuje Dokman.

VIDEO: Milan Kovačić proslavio je svoj 99. rođendan, a glavne zvezde na žurci bile su dame

(D. Kocić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ica

    22. april 2019 | 21:05

    Draga bako, svaka čast na takvom duhu i srećan rodjendan 🎈🍰💖

  • plavi safir

    22. april 2019 | 21:51

    Divna priča. Srećan stoti i da ih bude još!! Svaka čast 💪💪

  • Zoran iz Brusa

    22. april 2019 | 21:51

    Gospodju znam sa planinarenja jer se i sam njim bavim. Srecan joj rodjendan i da se jos vidimo na planini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA