Nevakcinisana deca dobijaće staratelja koji će obavljati dužnost nesavesnih roditelja: Država rešila da stane na put anivakcinašima

U parničnom postupku dete bi privremeno dobijalo staratelja

  • 29

Da li će prvaci, koji nisu primili obavezne vakcine, sesti u školske klupe 1. septembra? Zakon kaže i "da" i "ne", jer je osnovno obrazovanje obavezno, ali je to i vakcinacija za određene zarazne bolesti. Neku vrstu rešenja pominjao je nedavno i ministar prosvete Mladen Šarčević, a podrazumeva da bi dete, privremeno, dobilo staratelja koji bi ga, umesto neodgovornih roditelja, odveo na vakcine.

Sudeći po reakcijama javnosti, izjava ministra Šarčevića da će "roditeljima, u krajnjoj instanci, biti oduzimana deca", izazvala je burne reakcije, ali stručnjaci su ove reči dočekali sa odobravanjem, uz napomenu da su to prve ozbiljnije mere da se stane na put sve jačem antivakcinalnom lobiju.

- Do sada je država pokazala da je nemoćna protiv antivakcinalista, jer nema pravu strategiju - kaže jedan ugledni beogradski epidemiolog, koji želi da ostane anoniman. - Sve izrečene kazne su minimalne i poznato je da sanitarni inspektori koji su zaduženi za nadzor sprovođenja vakcinacije, pišu prijave protiv nesavesnih roditelja, ali one, uglavnom, ostaju mrtvo slovo na papiru.

Ipak, izgleda da ministrova izjava nije bila bez osnova, jer pravnici su saglasni da se zakoni dopunjuju. Dakle ono što nije definisano u slovu zakona o obrazovanju i upisu u školu, definisano je Zakonom o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, koji jasno obavezuje koje su to vakcine koje bi dete trebalo da primi do polaska u školu.

- U Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju nedvosmisleno je navedeno da je škola dužna da sarađuje sa zdravstvenim ustanovama u sprovođenju zdravstvene zaštite dece - kaže Veselin Cerović, dugodogišnji advokat. - Dakle, ovi zakoni se dopunjuju i ne isljučuju jedan drugi.

PRIVREMENI STARATELJ

Oduzimaće se roditeljsko pravo i deca će dobijati staratelja da ih vodi na vakcinaciju, Foto: Shutterstock

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pojašnjavaju da sud u parničnom postupku može delimično da liši roditelje njihovog prava, odnosno da staratelj odlučuje o pravu deteta na zdravstvenu zaštitu. U tom slučaju, staratelj je taj koji će odvesti dete na vakcinaciju - kažu u Ministarstvu, što ipak ne znači da će se deca trajno oduzimati od nesavesnih roditelja, već će ih kod lekara voditi staratelj kojeg odredi država.

Da država ima ozbiljnu nameru da stane na put neodgovorim mamama i tatama koji ne žele da vakcinišu svoju decu, svedoči i podatak da je za oko 70.000 mališana, koji bi ove godine trebalo da krenu u prvi razred, bila potrebna i potvrda o vakcinaciji.

Nevakcinisano dete u kolektivu znači rizik, naročito za decu koja zbog nekog osnovnog oboljenja, kao što su imunodeficijencija i maligni tumor, nisu mogla da budu vakcinisana MMR vakcinom - kaže Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograda. - Jer, kada je reč o morbilima, jedno obolelo dete može da zarazi od 12 do 18 mališana u svom okruženju.

Svest o potrebi za vakcinacijom ipak raste, a razlog je, kažu stručnjaci, strah. Podaci za poslednjih pet godina pokazuju da je nakon pada broja vakcinisane dece, od 2014. do 2016, došlo do porasta u 2017. i 2018. godini.

PORAST OBUHVATA MMR VAKCINOM

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Porast obuhvata je naročito izražen kada je MMR vakcina u pitanju, gde je obuhvat dece u drugoj godini života porastao sa 84 odsto u 2017. na gotovo 99 odsto u 2018. godini - kaže Begović Lazarević. - To je rezultat nedavne epidemije malih boginja u kojoj je obolelo više od 2.000 osoba, bilo je i smrtnih slučajeva, što je uticalo na roditelje da vakcinišu decu. Međutim, i dalje je oko 50 odsto mališana uzrasta od dve do pet godina nevakcinisano MMR vakcinom.

Prema zakonu, obavezne vakcine za decu su: protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, oboljenja uzrokovanih bakterijom hemofilus influence tipa B, streptokokus pneumonije, morbila, zaušaka i rubele. Interesantno je napomenuti da u skandinavskim zemljama vakcinacija nije obavezna, ali je više od 95 odsto dece cepljeno.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    22. april 2019 | 23:09

    Nesavesne roditelje na robiju...

  • Hajduk

    22. april 2019 | 23:55

    Farmaceutska mafija u drzavnom vrhu

  • R R

    22. april 2019 | 23:26

    Sto se vakcine tice postujem strogo zakon i u pismenoj formi dostavljam pedijatru papir sa pitanjima na koja je duzan po zakonu da mi odgovori pre vakcine, sva pitanju su u vezi vakcine od proizvodjaca, sastava, nus pojava itd kao i to dali je isti pedijatar spreman da snosi posledice ako se detetu bilo sta desi a utvrdi se da je uzrocnik vakcina. Papir je napisan od strane mog pravnog zastupnika. Pored toga ppstujem i vazeci Ustav R.Srbije i ono sto u njemu pise o imunizaciji. Zasto nebi iskoristio sva svoja zakonska prava kad mi to zakon omogucava?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA