Aplikacija “Izabrani doktor” više ne radi: Zakazivanje kod ovih lekara sada je moguće samo preko šaltera

Još ne znamo da li će aplikacija ponovo proraditi, kažu u Centru za tehničku podršku

  • 12

Aplikacija “Izabrani doktor” Ministarstva zdravlja, preko koje su građani sa samo nekoliko klikova mogli da zakažu pregled kod lekara opšte prakse i ginekologa, ne radi već 15 dana!

Da stvar bude gora, ne zna se kada će i da li će uopšte ponovo proraditi. Kako za Telegraf.rs objašnjavaju u Centru za tehničku podršku ove aplikacije, problem je prvo bio tehničke prirode, a sada su posredi i drugi razlozi.

- Pre dve nedelje pao je servis RFZO za proveru LBO broja, koji građani unose u aplikaciju kako bi zakazali pregled. Međutim, sada više problem nije tehnički, nije nešto što bi programeri  mogli da isprave. U pitanju su neke druge stvari za koje čekamo odgovor od Ministarstva zdravlja. Ne znamo da li će i kada aplikacija ponovo proraditi – odgovaraju u Centru za tehničku podršku aplikacije “Izabrani doktor”.

Podsetimo, ovu aplikaciju koristilo je više desetina hiljada ljudi da bi, bez odlaska na šalter, za nekoliko minuta zakazali pregled kod lekara. Aplikacija je funkcionisala tako što pacijent klikne na ime lekara i onda mu izađu slobodni termini kada kod istog može da dođe na pregled.

Aplikacija više ne registruje uneti LBO broj, Printskrin: Telegraf

Kada pacijent potvrdi termin, onda unosi LBO broj i broj sa zadnje strane knjižice. Međutim, poslednjih 15 dana aplikacija svaki uneti LBO broj registruje kao pogrešan i pregled je nemoguće zakazati.

Treba podsetiti i da je aplikacija svojevremen dovedena u pitanje, jer je poverenik za zaštitu informacija Rodoljub Šabić tada navodio da se njome zloupotrebljavaju lični podaci građana. Ipak, lični broj osiguranika (LBO) sam po sebi o nama ništa ništa ne govori, obzirom na to da je to samo nasumičan niz cifara (za razliku od jedinstvenog matičnog broja JMBG koji sadrži gotovo sve važne podataka o nama.

Poverenik je pak podsetio da je korišćenje LBO broja problematično jer svako ko ga posećuje može lako doći do poverljivih podataka. Naveo je primere banaka i osiguravajućih kuća koje su prikupljale LBO brojeve kako bi ih iskoristil za druge potrebe.

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    23. april 2019 | 16:29

    E drzavo... Sta bi sa govorom od pre par dana. 24 sata u sluzbi gradjana...

  • DD

    30. april 2019 | 16:16

    Koga taj poverenik štiti sebe i svoju funkciju ili pacijente? Ko bi da krije svoj LBO neka ide na šalter pa neka zakazuje a ostalima ova app dobro dođe.

  • Mila

    23. april 2019 | 15:23

    Nije tacno da ne radi 15.dana.Zakazala sam preko te aplikacije prosle nedelje i obavila pregled juce.Steta sto ne radi jer dobiti dz.Vozdovac je isto kao dobiti na lutriji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA