Pre tačno 204 godine Miloš Obrenović je krenuo u borbu za oslobođenje od osmanske vlasti

Većina savremenih istoričara slaže se da Takovski ustanak treba posmatrati kao istinski državni temelj na kome počiva savremena Srbija

  • 11

Polaganjem venaca kod Takovskog grma i odavanjem počasti obeležena je 204. godišnjica podizanja Drugog srpskog ustanka. Vence u ime Vlade Srbije i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja položio je državni sekretar Zoran Antić.

Svečanost je organizovana uz odavanje i vojne počasti ustanicima. Vojska Srbije slavi svoj praznik, u spomen na dan kada je podignut Drugi Srpski ustanak, koji je bio i prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

- Nakon sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine baklju slobode upalio je, na ovim pitomim takovskim prostorima na Cveti 23. aprila 1815, knez Miloš Obrenović. Drugi srpski ustanak predstavljao je nastavak borbe za oslobođenje od osmanske vlasti i istinsku revoluciju. Nakon 204. godine na istorijski događaj čije posledice su doprinele obnovi srpske državnosti Takovski ustanak treba posmatrati kao istinski državni temelj na kome počiva savremena Srbija - rekao je Zoran Antić.

- Većina savremenih istoričara slaže se u tome da je nakon sloma Prvog srpskog ustanka obnova otpora osmanske vlasti učinila da baklja slobode upaljena u Orašcu 1804. bude rasplamsana pod vođstvom kneza Miloša Velikog upravo sa ovog mesta iz srca Srbije, iz Takova - dodao je Antić.

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    23. april 2019 | 16:48

    Sve što su preci isterivali i napolje isterali , potomci vuku unutra, za presvisnuti od tuge.

  • Jovan Deribaba

    23. april 2019 | 16:14

    Šta sve vredi, da je jedan narod dao svetu samo svetu Nikolu Teslu... ali đabe govorit. Šiptari pale samostane po Kosovu, Srpskoj zemlji a kako je krenulo ješ će ih naši izdajice i da priznaju ko državu. Jadna Srbijo na šta si došla.

  • Johan

    23. april 2019 | 16:52

    A Turci uče u školama da su Srbi živeli nekoliko stotina godina zajedno sa njima u idiličnoj državi zvanoj Otomansko carstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA