≫ 

Kada tačno prestaje olujna košava i koje delove Srbije očekuju najjači udari?

Možda košava nije najgore što nas čeka narednih dana

  • 0
Košava, vetar u Beogradu Foto: Telegraf

Još je na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na olujnu košavu u Srbiji. Pojačana košava i dalje duva u Pomoravlju, Podunavlju i južnom Banatu, ali malo slabijim intezitetom nego juče. Oko 20 metara u sekundi.

Prema prognozi, košava će nastaviti da duva do petka, ali će vreme generalno biti postepeno toplije i sunčano.

Košava i dalje šiba Printskrin/vojvodinameteo.rs

Međutim, posle petka, kada nas napusti košava, treba očekivati pad temperatura uz promenljivu oblačnost i povremenu kišu, odnosno lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Na jugu Banata očekuju se udari vetra povremeno preko 25 metara u sekudni, u Pomoravlju ponegde od 17 do 20, a u ostalim krajevima, uključujući i područje Beograda ispod 17 metara u sekundi.

Košava, vetar Balkana

Košava je jugoistočni vetar, donosi suvo i hladno vreme, a njeni udari mogu dostizati brzinu i do 70 kilometara na sat. Putanja joj je poznata, tako da se razvija od jugoistoka ka severozapadu, od Timoka do Subotice, u najvećoj meri kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, preko područja koja se baš iz tog razloga i nazivaju košavska. Ovaj vetar je najjaču na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Foto: Printscreen/RHZM

Košava retko kada duva jedan dan. Obično, njeno trajanje je do pet dana, ali je bilo primera kada je trajala i neuporedivo duže.

U narodu postoje verovanja da košava može da traje tri, sedam ili čak 21 dan.

Olujni vetar obarao je stabla drveća u pojedinim ulicama u Novom Sadu, a jedno stablo je palo i na putu između Petrovaradina i Sremskih Karlovaca. Zbog toga je saobraćaj u pravcu prema Sremskim Karlovcima bio jedno vreme otežan, jer su vozači morali da obilaze stablo koje je preprečilo jednu traku kolovoza.

Pored košave, Srbiju je posetio i veliki peščani oblak iz Sahare. Na društvenim mrežama osvanuli su snimci na kojima se vidi kako košava nosi i pesak iz Sahare.

VIDEO: Vetar je juče čupao stabla u Novom Sadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA