≫ 

Direktor škole u Lebanu, koji je zabranio "perverznu" predstavu, podneo ostavku: Uradio sam to zbog đaka koji bojkotuju nastavu

On ističe da zakonski razlozi za ostavku ne postoje

  • 3

Dragan Đorić, direktor Gimnazije u Lebanu, podneo je ostavku nakon zabrane učenicima škole da nastupaju na Pozorišnim susretima učenika gimnazije Srbije u Kragujevcu sa predstavom za koju je procenio da je previše lascivna i prepuna prostih reči, neprimerenih ovom uzrastu i školi koju predstavljaju.

Đorić kaže za Telegraf da je dao neopozivu ostavku kako bi proces nastave mogao da nastavi da se odvija u skladu sa planom i programom.

- Ukoliko bi se nastavio bojkot nastave, učenici četvrte godine bi bili ugroženi i možda ne bi mogli da konkurišu za fakultete koje bi da upišu. U interesu učenika dao sam ostavku - kaže on.

On ističe da zakonski razlozi za ostavku ne postoje.

- Ispoštovao sam sve zakonske regulative. Predstava nije bila zvanično prijavljena, jer je profesor prijavio privatno, a ne preko škole. Školski odbor je zauzeo stav da predstava ne bi trebalo da bude prikazivana, jer u njoj ima mnogo vulgarnosti. Ipak, birajući između naziva direktora i učenika, uvek ću izabrati učenike - kaže on.

On će nastaviti da radi kao profesor francuskog jezika.

Direktor je predstavu zabranio nakon skandala sa erotskom pesmom sa kojom je učenik gimnazije u Vlasotincu pobedio na okružnom takmičenju u recitovanju, održanom u Lebanu. Profesor Blagojević, inače, bio je mentor učeniku koji je pobedio pesmom sa elementima pornografije na takmičenju recitatora.

Predstava traje 1 sat i 10 minuta, u prvih 10 minuta interpretira se deo teksta iz knjige Jasminke Petrović 'Seks za početnike', koja je pisana za mlade, nagrađena od Politikinog zabavnika i prevedena na nekoliko svetskih jezika, a drugi deo predstave je 'Mrtvo more' Radoja Domanovića.

Zbog nemogućnosti da se takmiče na takmičenju na kom su više puta osvajali visoka mesta učenici su počeli protest ispred škole, a ubrzo su im se pridružili i pojedini njihovi drugovi, a mladi su pozvali i svoje roditelje da ih podrže u protestu.

- Mi ćemo od danas bojkovati redovnu nastavu, doneli smo odluku. Ne znamo možemo li nešto promeniti i uopšte otići na takmičenje, ali u školu ne idemo dok se ne smeni direktor, jer je upravo on ovom zabranom urušio ugled škole - rekli su pre dva dana učenici.

Vuk Cvetković, jedan od učesnika predstave i jedan od organizatora protesta učenika u školskom dvorištu opisao je na Fejsbuku jedan od razgovora sa direktorom, kao i pokušaje učenika da uđu na sastanak školskog odbora.

- Znaš - kaže on meni, ovo što vi radite NIJE UMETNOST, ovo je PERVERZNO. Ja se razumem, na primer, u poeziju, u to niko ne može da mi dira.

Rekoh - Pa, vidite, Bodler je pisao svakakve pesme, naročito perverzne, koje se smatraju za umetnost.

- Da, tačno. Ali to je umetnost, a ne ovo vaše. Ja često prijateljima recitujem u kafani, znaš ono... (pa mi recituje nešto, nisam zapamtio od šoka) - napisao je on na Fejsbuku.

A onda je, kaže, usledilo ono najbolje.

- Predstava prepuna emocija, bez maski, rekvizita, učenici su se bacali po podu i nisu brinuli da li će nešto pocepati, uprljati. Bitno je da su im duše čiste i nežne. Izgledalo je kao da je pola okupljenih plakalo na kraju. Ogroman aplauz - piše on.

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    24. april 2019 | 16:29

    Nek je Bog u pomoci prosvetnim radnicima u Srbiji.

  • mila

    24. april 2019 | 16:28

    Nek je Bog u pomoci prosvetnim radnicima u Srbiji danas.

  • Ja...RS

    24. april 2019 | 21:18

    Malo po malo i nastavnici i profesori vise nece biti potrebni, ova djeca nikog ne fermaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA