≫ 

Samo mi se zamaglilo pred očima, a onda sam bio mrtav pola sata: Deka (72) iz Aleksinca kog su lekari uspeli da ožive, ispričao čega se seća

Tokom reanimacije je bio u kliničkoj smrti dva puta po 10 minuta

  • 4

Aleksandar Rajković (72) iz Aleksinca bio je na pregledu kod kardiologa kada se, po izlasku iz ordinacije, iznenada srušio. Zahvaljujući brzoj reakciji lekara, anesteziologa, medicinskih sestara i radnika službe obezbeđenja, njegov život je spasen nakon polučasovne reanimacije.

Posle tri dana u komi i dvadesetodnevnog oporavka, njegovo stanje je dobro, a za medicinske anale ostaje i podatak da je čovek u osmoj deceniji života, koji je u kliničkoj smrti bio dva puta po 10 minuta tokom reanimacije, prošao bez većih neuroloških oštećenja.

- Bio sam na pregledu, krenuo iz ambulante dalje na preglede kod lekara. Onda mi se sve zamaglilo pred očima i od tada se ne sećam ničega. Osvestio sam se u sobi u bolnici. Nisam znao da sam skoro pola sata bio mrtav. Evo, prvi put sad to čujem. Srećan sam što se to desilo u holu ambulante, jer su mi odmah ukazali pomoć i spasili mi život. Zahvalan sam doktorkama i svom medicinskom osoblju - ispričao je Rajković.

RADNIK OBEZBEĐENJA PRVI ALARMIRAO I POMOGAO 

Uspeh lekara Kliničkog centra Niš, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Dr Teodora Stanojlović kaže da je on bio lakši kardiološki pacijent i da zbog ugrađenog pejsmejkera dva puta godišnje dolazi na kontrolu u specijalističku kardiološku ambulantu.

- Razgovarali smo normalno i on je izašao. Posle nekoliko minuta pozvali su me jer se u holu ispred ambulante srušio. Dotrčali smo svi i videli da ima opasnu aritmiju koja svaku osobu vodi u kliničku smrt - objašnjava dr Stanojlović.

Ona je sa dr Milenom Radosavljević, dvojicom anesteziologa i ostalim medicinskim osobljem učestvovala u reanimaciji Rajkovića.

- Uključili smo defibrilator. Pacijent nije odmah odreagovao pozitivno, već tek posle tri-četiri udara. Došao je i anesteziolog, intubirali su ga, masirali mu srce, primenili smo sve principe reanimacije. Počeo je da reaguje, da daje znake kao da se vraća u život, pa opet klinička smrt. Trajalo je nekih pola sata i tek posle uporne reanimacije, došlo je do prihvatanja srčanog rada - priča dr Stanojlović.

Ona dodaje da će Rajković dobiti specijalni pejsmejker za te maligne aritmije. Veliki doprinos spasavanja dao je i radnik obezbeđenja Bojan, koji je alarmirao anesteziologe, pozvao tim za reanimaciju Hitne pomoći, donosio potrebnu aparaturu i učestvovao u reanimiranju.

VIDEO: Novi fenomen u svetu, kroz igru uče decu o smrti

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Va

    25. april 2019 | 06:52

    Toje lepo cuti ovako nesto da su lekari dali sve od sebe da spasu coveka, tako bi trebali svi lekari da radu svoj poso. Oni moraju svatiti da im je to poso.. Bravo. Svaka cast

  • Anci

    25. april 2019 | 08:12

    Bravo!!Dekici zelim da doceka duboku starost!!

  • Čiča

    25. april 2019 | 05:10

    Vaskrso bre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA