Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Oprostimo jedni drugima i pomirimo se jedni sa drugima (VIDEO)

"Smrti, gde ti je žalac? Ade, gde ti je pobeda? Vaskrse Hristos i nijednoga mrtvog u grobu! Vaskrse Hristos i život caruje!" (Vaskršnje slovo svetog Jovana Zlatousta)

Patrijarh srpski Irinej
Foto: Tanjug/TV Hram

Irinej, po milosti Božjoj pravoslavni Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve – sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve: blagodat, milost i mir od Boga Oca, i Gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz radosni vaskršnji pozdrav: Hristos vaskrse!

Draga duhovna deco,

Srcâ ispunjenih velikom radošću i svetlošću, danas slavimo Praznik nad praznicima, svepraznik pobede vere i života nad smrću, praznik Vaskrsenja Hristovog, ali i vaskrsenja ljudske prirode, vaskrsenja svakog čoveka.

Propadljivost i smrt, kroz greh usađeni u ljudsku prirodu, svojom grubom i nepobitnom izvesnošću potvrđuju kraj istorijskog puta i života svakog ljudskog bića. Biološki ciklus koji počinje od majčine utrobe završava se u utrobi zemlje, a prolaznost i smrt se pokazuju jedinom neizbežnom stvarnošću. Mi, međutim, od prvog čoveka do danas, svakom svojom rečju, mišlju i delom pokazujemo da se sa smrću ne slažemo, da je smrt anomalija, da smo gladni i žedni neprolaznog života, jednom rečju, da smo stvoreni i naznačeni za punoću života i večnosti. Stoga smrt vidimo kao besmisao, kao svog najvećeg i u suštini jedinog, poslednjeg neprijatelja.

Foto: crkvenikalendar.com

Otuda su svi napori čovečanstva usmereni na pokušaj iznalaženja leka protiv smrti i propadljivosti. Sve religije sveta, svi uzvišeni napori ljudskog duha – filosofija, nauka i umetnost – u krajnjem slučaju imaju samo jedan cilj: pobediti smrt! S tim ciljem, čovečanstvo je kroz vekove stvorilo neviđena čuda tehnike i materijalne kulture uopšte. Do neslućenih razmera razvilo je naučno znanje, ispoljilo nemerljiv zamah socijalnog stvaralaštva, filosofsku misao dovelo do izvanredne finoće i jasnoće i stvorilo veliku umetnost, ali cilj je ostao nedostižan! Razlog je jednostavan – prolazno i stvoreno ne može samo iz sebe postati neprolazno i večno.

Stoga je Jedinorodni Sin Božji, ovaploćena LJubav Božja, došao u svet, pretrpeo i podneo stradanja na Krstu i tako je, jedamput za svagda, o čuda, učinio Svoj život životom našim! Uzeo je na Sebe našu smrt kao Svoju da bi, blagovoljenjem i čovekoljubljem Oca nebeskoga, pobedonosno ustao iz groba i Svojom smrću nepovratno obesnažio opštevažeći zakon umiranja i smrti.

Vaskrsenje Hristovo, kao blaga vest i kao nepobitna činjenica, postalo je postojani temelj i srce hrišćanske vere. Ono je postalo novo rođenje čoveka za večni život i vrata koja ga vode u svet nove, preobražene realnosti, realnosti slave Carstva nebeskog. To najsadržajnije svedoče reči svetog apostola Pavla, koji kaže: „... Zaista je Hristos ustao iz mrtvih, te postade prvenac onih koji su umrli“ (I Kor. 15, 20).

Tajna Vaskrsenja Hristovog nam otkriva da Bog ni u kom slučaju nije apstraktan pojam ili nekakva hipotetička i nedostupna «viša sila», koja nas sistemom moralnih normi porobljava i ograničava. On je, naprotiv, savršena Ličnost Koja je došla u svet ne samo da poboljša uslove ovdašnjeg života, ili da nam ponudi neki, makar i najsavršeniji, ekonomski i politički sistem, ili da nas nauči metodu kojim se postiže izvesna psihofizička ravnoteža. On je došao da pobedi smrt kao „poslednjeg neprijatelja“ (I Kor. 15, 26) i da donese život večni čitavom ljudskom rodu. „Jer Bog tako zavole svet da je i Sina Svoga Jednorodnoga dao da niko ko veruje u NJega ne propadne nego da svako ima život večni“ (Jn 3, 16).

Crkva Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu. Foto:Tanjug/AP

Nije slučajno to da niko od jevanđelista nije pokušao da opiše sâm Događaj Vaskrsenja, tojest da predstavi šta se dogodilo u ključnom trenutku ustajanja iz sna smrti. Svi, bez izuzetka, govore samo o posledicama tog Događaja i navode svedočanstva ljudi o praznom grobu. Sama Tajna Vaskrsenja ostaje skrivena. Ono što su tada očevici, učenici i apostoli Hristovi, posvedočili, i što su kroz vekove svetitelji Božji u Crkvi potvrdili, jesu javljanja Vaskrsloga Gospoda i njihova iskustva zajedničarenja sa Njim. To znači da niko ne može ne samo da shvati i vidi nego ni da opiše ove spasonosne događaje, koji prevazilaze naše intelektualne mogućnosti. Udostojeni smo stvarnosti ovih Tajni samo kroz veru i duhovno iskustvo jer realnost zajednice sa Vaskrslim nije pitanje laboratorijskog istraživanja i racionalnog dokazivanja već evharistijskog učešća u zajedničkoj Čaši života. Imamo blagoslovenu mogućnost da iskusimo plodove Vaskrsenja, ali ne i da sudimo o prirodi ove Tajne, baš kao što se dešava i sa Tajnom Ovaploćenja i sa svim Tajnama božanskog Domostroja spasenja

Tu Tajnu nad tajnama otkrio nam je Sâm Vaskrsli Gospod kada je sa dvojicom Svojih učenika bio na putu prema selu Emaus: „O bezumni i sporoga srca za verovanje u sve što govoriše proroci! Nije li trebalo da Hristos to pretrpi i da uđe u slavu Svoju?“ (Lk. 24, 25. – 26). Potpuno im se otkrio u svom vaskrslom i preobraženom obličju tek kada je za vreme večere uzeo hleb i blagoslovio ga, a potom ga i razdelio. Tada su im se otvorile oči uma i oni Ga prepoznaše kao Vaskrsloga Gospoda. Radosna stvarnost Vaskrsenja ne može biti obuhvaćena ljudskim razumom. Samo očima vere, i to ne bilo gde nego na svetoj Liturgiji, možemo prepoznati Vaskrslog i proslavljenog Spasitelja Hrista. Događaj Vaskrsenja se doživljava u liturgijskoj zajednici sa drugima, tojest u Crkvi Hristovoj. Prema tome, Vaskrsenje se ne odnosi samo na pojedinca nego se tiče cele zajednice, Naroda Božjeg u celini. Po daru Božjem, to je univerzalni, vaseljenski, crkveni događaj. Svi narodi i plemena na zemlji, sva ljudska bića, pozvana su da dožive svoju sveštenu Pashu kroz događaj Hristovog Vaskrsenja.

Krstom i Vaskrsenjem Svojim Hristos je konačno umrtvio neprijateljstvo i čovečanstvo sjedinio u jedno Telo i jedan Narod. Stoga Jedna, Sveta, Saborna i Apostolska Crkva jeste Crkva pomirenja svih i svega. Zato svi mi, izmireni, ispunjeni novim, istinskim životom, postadosmo „sugrađani svetih i domaći Božji“ (Ef. 2, 19).

Nažalost, i pored nebozemne pashalne radosti, i dalje smo suočeni sa mnoštvom iskušenjâ i nevoljâ, sa terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara. Plač i agonija žrtava, koji do nas dopiru najvećom brzinom putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca. Raznovrsna i bezbrojna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše. Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje. LJude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti.

Foto: Pixabay/MaxPixel/Wikipedia/Edal Anton Lefterov

U tako izopačenom svetu, mi, pravoslavni hrišćani, pozvani smo da svojim primerom svedočimo, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom. Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu.

Zapitajmo se: kakva je naša vera? Da li mi zaista verujemo da je Hristos vaskrsao iz mrtvih? Da li taj Događaj ima presudne spasonosne posledice za nas i za naš život? U odgovoru na to jednostavno pitanje leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, egzistencijalne nedoumice, psihološke konflikte, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera. „Jer, ako ispovedaš ustima svojim da Isus jeste Gospod, i veruješ u srcu svome da ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen“ (Rimlj. 10, 9).

U godini u kojoj proslavljamo veliki jubilej naše Crkve, osam vekova njene autokefalnosti, molimo se za punoću našeg blagočestivog naroda, koji živi u otadžbini i u rasejanju, da se raduje Vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuva jedinstvo svoje svete Crkve; da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavlja interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru.

Sa posebnim usrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine.

Bog je Sobom kao večnom Ljubavlju, Svojim rukama raširenim na Krstu, zagrlio sve ljude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine. Stoga i mi, saobražavajući se NJemu, zagrlimo krstovaskrsnom ljubavlju Božjom jedni druge! Ne samo one koji nas vole – ljubavlju zagrlimo i neprijatelje naše! Oprostimo im jer je i Gospod nama na Krstu oprostio grehe naše rekavši: „Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine!“ (Lk. 23, 34). „Da ne postoje reči: oprosti mi! i neka ti je prosto! ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv“, blagovesti srpski Zlatoust, sveti Vladika Nikolaj. Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo LJubav i njome živimo!

Izražavajući jednim ustima i jednim srcem ove istine, svi mi, pravoslavni hrišćani širom vaseljene, danas kličemo: „Danas je dan Vaskrsenja i prosvetlimo se slavljem, i jedni druge zagrlimo, i recimo: Braćo! i onima koji nas mrze! Oprostimo sve Vaskrsenjem i zapevajmo: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt porazivši i onima koji su u grobovima život darovavši.“

Hristos vaskrse!Vaistinu vaskrse!

Dano u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, o Vaskrsu 2019. godine.

VIDEO: Patrijarh Irinije čita Vaskršnju poslanicu 

VIDEO: Kako Srbi slave Vaskrs u Jerusalimu?

Tagovi: Isus Hrist, Patrijajrh Irinej, Poslanica, Vaskrs

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • P
  Paor

  Molio bih njegovo prvosveštenstvo da se nikad na stavlja na stranu AV-a a da kao najveća crkvena zajednica ne podržava ni jednog predsednika Srbije već da bude duhovni i verski vođa ovog napaćenog Srpskog naroda.

 • A
  Adrijan j....

  Sve dok iz daljine zelimo da Kosovo i Metohija budu naša duhovna kolijevka neće biti neke prevelike vajde!jer i da nestanu svi neprijatelji sa Kosova dalibise vecina vratila na svoja ognjišta il bi nasli neki novi izgovor?Srbi braćo nismo mi bili dovoljno namučeni i napaćeni za izdaje koje smo počinili prema Svetima i pravednima sve dok radjamo podrzavamo izdajnike nema nam spasa Srbiju i Srpski narod moze da vodi samo onaj ko dobije Blagoslov od Boga Višnjega a dotad mićemo po prirodi da biramo goreg od goreg...Jer ko hoće da spase sebe i sačuva zivot svoj izgubićega a koga izgubi Hrista radi imaće zivot vječni i neće zivjeti u tami

 • L
  Luka

  Što ne oprosti crkva državi imovinu?

Srpska manekenka pokazivala albanskog orla na izboru za mis: Osmeh, ukrštene ruke i mrdanje prstima

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 27. jun 2019. godine

Iznervirao se zbog grupe na Fejsbuku, pa priznao: Ne umem da letujem u Grčkoj, keva me nije naučila!

Vita se nikad nije smejao. Ima strašan deformitet nogu i bolesne sinove, beže u šumu i imaju napade

Mislili ste da su kiše prošle, a izdato je novo upozorenje na pljuskove koji su sve bliže Srbiji

Zorana (8) je za vreme rata čuvala grčka porodica, tražili su se skoro 30 godina. Sada sledi susret

19 životinja stradalo u požaru kod Niša: Izgorela svinja sa prasićima i jarići zbog jednog kvara

Test opšte informisanosti preznojio buduće brucoše: Na jedno pitanje niko nije znao da odgovori

Genije Vukašin je državni prvak iz fizike i matematike, bez greške: Jedini sedmak sa dve olimpijade

Mali maturanti, kao i uvek, najmanje poena imali iz matematike: Problem u nastavnicima ili programu?

Žene u Srbiji češće diplomiraju nego muškarci, a ovo su razlike državnih i privatnih fakulteta

Priča Mlađana koji sumnja da je otet kao beba: Traži ženu od koje su ga uzeli, a reči majke su teške

Počela "Nedelja za čistiju Vojvodinu": Akciji se priključili i Vučević i Galić (FOTO)

Roditelji se ne odriču svoje dece

Brdo se odvalilo i skliznulo na put, stanari zgrada kod Prokuplja poplavljeni drugi put u mesecu

Posle kiše i poplava sledi nam "prženje": Danas i sutra spremite kremice i duge rukave

Streljati! Taj izrod ljudski, koji se usudio da digne ruku na prvog srpskog kralja posle Kosova

Državni sekretar MUP govorila na forumu UN u Bakuu o rodnoj ravnopravnosti i nasilju u porodici

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 26. jun 2019. godine

Deda Ranđel pravio burad za rakiju, a sad se u njima živi: Kaže da imaju 15 m² i da su za 15 ljudi

Dete upalo u septičku jamu u Nišu, otac skočio da ga spase: Bukvalno je zaronio i jedva ga izvukao

Deda Mileta nema dana staža, a stvorio je bogatstvo: Kod mene kupuju ti što su me gledali s visine

Uskoro se otvara samostan u Baču gde se čuvaju Hristovo raspeće i tajne vitezova Svetog groba (FOTO)

Nijedan mali maturant u Nišu nije uspeo da reši sve zadatke: Podbacili i vukovci

Nenad koga je udario grom otkrio čega se poslednjeg seća: Začuo se prasak, a telefon ostao neoštećen

Samo polovinu odgovora rešili tačno: Šokirali preliminarni rezultati male mature

Opasnost vreba u ovom srpskom gradu: Ljudi sve više viđaju zmije i ne znaju kako da se odbrane

Srbija je još nekoliko sati pod žutim meteoalarmom: Jako nevreme danas se očekuje u ovim krajevima

Kiša, grmljavina, grad: Ovaj scenario gledaćemo još danas, a onda sledi potpuni obrt

Nabijanje na kolac - slučaj đakona Avakuma: "Blago tome ko ranije umre, omanje je muke i grijeha"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 25. jun 2019. godine

Šta smo naučili na maloj maturi i na čemu smo pali? Novinarka Telegrafa na prvom tragu krađe testova

Rasvetljen napad na antifašistu u Nišu: Krivična prijava za muškarca koji je potegao nož

Hteli su da oteraju roj pčela protivpožarnim aparatom, završili sa povredama u Futogu, konj uginuo

Zastrašujuće scene u Klinici za infektivne bolesti: Zidovi se raspadaju, sa plafona curi voda

U Mokrinu palo 63 litra kiše po kvadratu: Banat pogođen nevremenom, zemljoradnici očajni

Kada će kiša u Srbiji konačno prestati da pada? (PROGNOZA ZA 7 DANA)

Danas počinje Petrovski post: Važi za najblaži, ali ove namirnice nikako ne bi trebalo da jedete

Olivera Zekić: Nisam za ukidanje rijalitija, jedino rešenje je da REM direktno kažnjava emitere

Lisice i jazavci okupirali Ivanjicu: Uplašena deca ne izlaze iz kuće dok životinje šetaju okolo

Svaki šesti srednjoškolac od 15 do 18 godina probao neku od droga, a samo 8 odsto nije taklo flašu

U Novom Sadu prezentovan projekat održive mobilnosti "Smart plan" (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima