≫ 

Sanju je pre 3 godine iskasapio suprug i ostala je invalid: Živi bez dinara, pomažu joj neznanci i bori se za dvoje dece, svedoke strahote (VIDEO)

Nakon 11 meseci ukupnog odsluživanja kazne nasilnik može normalno da nastavi svoj život. Žrtva nasilja je preživela užasnu noć, ali sa novim poteškoćama

  • 13

Sanju Sabljov (52) iz Pančeva muž je marta 2016. godine došavši pijan kući po celom telu izubadao nožem, dok je u krevetu ležala sa mlađim sinom. Danas, tri godine kasnije, ostala je invalid,  tvrdi da ne može da se zaposli i preživljava zahvaljujući dobročinstvu brata i potpunih neznanaca.

Ivan K. došao je u ranim jutarnjim satima u kuću. U tom trenutku, ispričala je Sanja, bila je kod ćerke u sobi. Kada je videla da je pijan otišla je i legla u krevet sa njim i sinom. Tada je počeo da viče na nju. Vređao je i udarao preko usta. Ćerka je uletela u sobu i molila ga da je ne tuče i zatim legla u krevet sa njima. Ivan K. je tada izašao iz sobe i vratio se sa nožem.

- Počeo je da me ubada, kao da bode jastuk. Deca su vrištala, a krv je iz mene šikljala. Sinčić ga je molio i kukao da ima samo mene. Ćerka je uspela da pozove Hitnu pomoć i policiju, a kad su došli, moj suprug je nožićem pokušavao da iseče sebi vene - kazala je Sanja.

Slike iz marta 2016. godine Foto: Privatna arhiva

Prošlo je tri godine od napada. Ivan K. je za ovo delo iz zatvora izašao nakon mesec dana uz još 10 meseci kućnog pritvora i to bez elektronskog nadzora. Sanja je "dobila" nepokretnu ruku, nemogućnost da pronađe posao, nemaštinu i borbu za decu koja treba dobro da odrastu.

- Upoznati su i u Centru za socijalni rad i u Gradu sa našom situacijom. Dobijam po 5.000 dinara na svaka tri meseca. Pišem na portalima za pomoć, ljudi se odazovu i pomognu mi. Onda imam pa nemam. Brat mi je takođe pomagao, ali je on sada takođe teško bolestan, imao je moždani i srčani udar, jako mu je skupa terapija. A i meni je isto - kaže Sanja sa uzdahom.

Foto: Privatna arhiva

Tako smo i došli ponovo do Sanje i njene priče, jer je njena prijateljica zamolila ljude na Fejsbuku da joj pomognu.

- Treba da lečim nerve te ruke jer ruka treba da bude uopšte u funkciji da bih ja uopšte bila radno sposobna, a ja nemam novac za lekove. Radila sam pre kao pomoćni radnik u vrtiću, sada sam na birou. Živimo u iznajmljenom stanu. Ništa ovde nije moje. Nemam ništa sem dece i psa. Kiriju kad platimo paltimo, kad nemamo onda nas izbace. I to znaju i u Centru za socijalni rad se bune da svaki mesec menjamo stan. Šta da radim, kažem im da bih i ja volela negde večno ostanem. Nisam ni ja u zdravstvenom stanju da se seljakam - tvrdi ona.

Foto: Privatna arhiva

Pokazuje nam da desnu ruku ne može da koristi, iako je navika ostala. Grabi telefon levom, pa prebacuje u drugu ruku. Tako i naočare.

Foto: M.Ro.

- Ja počinjem štrajk glađu dok me ne poslušaju, obavestila sam Hitnu pomoć i policiju. I ne treba mi ništa, neću jesti, samo moja deca da imaju da jedu - kaže Sanja.

"ĆERKA GA PITA ZAŠTO JE HTEO DA UBIJE MAMU, ALI NE DOBIJA ODGOVOR"

- Ćerka (16) je mnogo puta otišla gladna u školu, ali neće da ode ocu. On je ucenjuje da ide kod nje, ali ona kaže: "Pre ću trpeti gladna i žedna, ja se njemu ne vraćam." Kaže da ga je bezbroj puta pitala zašto je hteo mamu da ubije, ali nikad nije dobila odgovor. Govorim joj da šta je bilo, bilo je između nas dvoje, oni nemaju ništa s njim, otac im je, ali ona ga izbegava u širokom luku. Nije mogao da da 15.000 dinara alimetacije da deca žive zajedno i normalno. Sina (12) mu je, neverovano, dodelio sud, ali kod mene je na raspustu. Dolazi, drugi, četvrti vikend. Sedi, trpi gladan samo da bi video majku. Popustio je s ocenama, ali niko za to ne mari. Ćerka mu je pre neki dan slikala naš frižider i rekao joj je: "Šta da ti radim". Ide Vaskrs, moja deca nisu prošle godine imala nijedno šareno jaje, a kamoli nešto drugo - kaže Sanja.

Foto: M.Ro.

- To su sad već godine moje borbe i nema pomaka - zaključuje Sanja.

BEZ ODGOVORA IZ CENTRA

U Centru za socijalni rad Pančevo danas nadležni nisu bili dostupni, a na imejl nismo dobili odgovor o slučaju Sanje Sabljov.

(M.ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRAMOTA

    25. april 2019 | 22:04

    Kakva je ovo BRUKA ZA DRŽAVU! Kako je moguće da za ovakvo nasilje suprug provede samo mesec dana u zatvoru i godinu dana kući sa nanogicom? Pa ja bih na njenom mestu crkla od straha da će da je nađe i dovrši to što je započeo, pokušaj ubistva. To nisu bile obične batine. I još mu dali sina da živi sa njim. Pa jel vi zaista mislite da je ovaj narod sav blesav i da će svi da ćute na ovakvu nepravdu? SRAMOTA! Ili nešto hitno menjajte ili će vam uskoro svi pobeći iz države. Ko će tu da rađa decu? Sa ovakvim sudstvom i centrima za socijalni rad, retko ko. Žena dobija 5.000 dinara svaki treći mesec, jel to ona i maloletna ćerka jedu samo hleb i to svaki treći mesec, usput ne troše struju, vodu, ne plaćaju kiriju? Njima bi država trebala da da neki privremeni smeštaj i dovoljan iznos socijalne pomoći da ne gladuju žena i dete.

  • Hfz

    25. april 2019 | 21:45

    Sramota,ona sada invalid sa decom gladuje a on za pokušaj ubistva mesec dana zatvor,dobro i orden nije primio

  • Tamara

    25. april 2019 | 21:51

    Čemu služi Sigurna kuća ako ne pomaže ženama i deci žrtvama nasilja da bar imaju siguran krov nad glavom i hranu? Žašto se povodom ovoga ne oglasim gospođa - direktorki sigurne kuće? Od Centara ta socijalna rad odavno nema ni kakve vajde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA