≫ 

Moj brat Avram Nika iz Srbije je zatvorenik br. 46984. Čeka izvršenje smrtne kazne u Americi (VIDEO)

Sveta Nika: Ako je osuđen na smrtnu kaznu, što ga onda ne ubiju? Što ga drže kao stoku?

  • 18

Avram Nika, zatvorenik br. 46984, zatvor Eli, Savezna država Nevada, dana 10. jula 1995. osuđuje se na smrt zbog ubistva Edvarda Smita na državnom putu br. 80 - glasila je presuda suda u Čikagu jedinom srpskom državljaninu koji je u Americi osuđen na smrtnu kaznu.

Već 25 godina, Avram, u samici najozloglašenijeg zatvora u Nevadi, sa još 81 osuđenikom čeka da se nad njime izvrši najteža kazna - ubrizgavanje smrtonosne doze otrova injekcijom!

Avram Nika, jedini srpski državljanin koji čeka smrtnu kaznu Foto: Ely State Prison, Nevada

A sve se desilo 26. avgusta 1994. kada je Avram Nika, rodom iz Vladimirovca kod Pančeva, krenuo na avion u Čikago kako bi posle nekoliko godina provedenih na radu u Kaliforniji, gde se u međuvremenu oženio i dobio sina, vratio u selo i obišao roditelje i braću.

Prema presudi suda, u sumrak, na državnom putu ka aerodromu, Avramu se pokvario automobil. Niko nije želeo da stane da mu pomogne i šlepa ga. Posle izvesnog vremena, Avramu se ozarilo lice kada je video automobil koji se zaustavlja i vozača koji izlazi. Nije očekivao da će nada da će stići na avion za Beograd na vreme, uskoro biti ugašena. Edvard Smit je stao samo da opljačka Avrama, ne da mu pomogne.

Fotografija Avrama Nike napravljena nekoliko meseci pre zločina Foto: Privatni album

- Na autoputu mu se pokvarila kola. Stali su neki ljudi, čak je jedna baba htela da svedoči. Hteli su da mu pruže pomoć. Nisu mogli nešto, valjda je stala i policija. Hteli su da ga šlepaju do jednog mesta. Odatle bi išao do Čikaga, jer je imao avion za Srbiju. U međuvremenu, posle jedno tri, četiri sata, stao je jedan lik s kolima i tražio pare i zlato. Još mu je i opsovao majku na engleskom. Bata nije hteo ništa da da - priča za Telegraf.rs Sveta Nika, Avramov stariji brat, koga smo posetili u kući u Vladimirovcu odakle je put Amerike 1989. godine njegov brat otišao... i još se nije vratio.

Kuća u Vladimirovcu puna je Avramovih fotografija Foto: Privatni album

- Moj brat je skočio na njega, uhvatio ga za pištolj i pali su na put da se rvaju. Osetio je ispod njega valjda čekić, ili ključ neki, to mi je u pismu pisao. I nekako stegao je zube, sa levom rukom mu držao pištolj i ruke. Uhvatio je čekić, nekoliko puta ga je udario dok napadač nije popustio. U tom rvanju opalio je i pištolj. Valjda pravo u čelo - objašnjava brat, dok u rukama drži Avramove slike iz mladosti.

Kada je Avram video šta je uradio, uzeo je napadačeva kola i krenuo put Čikaga.

Sveta čita Avramova pisma iz zatvora Foto: Nikola Tomić

- Ali su ga našli, baš na aerodromu. Da su zakasnili možda nekoliko sati, Avram bi stigao u selo. Ali, opet, šta da kažem, kad ubiješ čoveka, neka svako odgovara - kaže Sveta kršeći ruke.

VIDEO-PORUKA OBAMI I ŠVARCENEGERU

Sveta kaže da ne razume kako je presuda mogla da se donese tako brzo, za nekoliko meseci suđenja.

- Nije dobro znao ni engleski, nije imao ni prevodioca, ni pomoć države. Sve je to sud i konstatovao, ali su ga opet usled pravnih začkoljica, ipak osudili. Nije se znalo čiji je državljanin Avram. Sve se dešavalo u vreme raspada Jugoslavije, nisu znali kome da se obrate - objašnjava Sveta.

Pre nekoliko godina, snimio je video-poruku tadašnjem predsedniku SAD Baraku Obami i guverneru Kalifornije Arnoldu Švarcenegeru, gde je Avram živeo s porodicom.

- Obratio sam se njima, porotnicima, sudijama, ne znam kome sve. Samo da ga pomiluju... Tražio sam samo novo suđenje. Fer suđenje - kaže Sveta, i dodaje da nikakav odgovor od njih nije stigao.

Jedno od prvih pisama koje je Avram poslao iz zatvora Foto: Nikola Tomić

U međuvremenu, Srbija je kao naslednica SR Jugoslavije dala pravnu pomoć Avramu Niki i angažovala advokatsku kancelariju iz Vašingtona.

- Ne verujem da je to što je uradio za smrtnu kaznu. Mnogi, koji poznaju zakone, da bi prošlo samo dve do tri godine, ko je osuđen na smrtnu kaznu, da se izvrši egzekucija. Što ga drže 25 godina? Što toliko? Ja sam onda pisao baš Obami: „Ako je osuđen na smrtnu kaznu, što ga onda ne ubijete? Što ga držite kao stoku, maltretirate? Ni da živi, ni da umre. Iživljavate se sad nad njim. Zašto on toliko dugo čeka smrtnu kaznu? Zašto? Jadan on ne bi hteo da čeka, ali tako oni to rade. Niko neće da potpiše za smrtnu kaznu, jer gledaju i oni koji su fer među sudijama. Zato je najbolje novo suđenje - objašnjava Sveta.

Sveta kaže da se moli svako veče za brata, da ga oslobode.

- Mnogo puta mi dođe da pomislim na njega... Kad sam sam najviše. Dok sam u nekoj priči, onda zaboravim. Ali uveče, kad legnem, gledam u plafon i zamišljam ga. Pa, neke tužne filmove kad gledam iz Amerike, obično se setim svega što se desilo... I ubistva. Ponekad i zaplačem. Posebno kad čitam njegova pisma - iskren je Sveta, dok u ruci drži prvo pismo koje je stiglo iz zatvora. Samo za markicu, Avram je morao da proda čarape drugim zatvorenicima.

Svaki dan Sveta pomisli da će pred kapijom kuće, odakle ga je ispratio 1989, ponovo dočeakti brata Foto: Nikola Tomić

Pisma iz zatvora pogledajte u videu na početku teksta

- Šta ima novo po selu? Ja sam u zatvoru u Nevadi, u Americi. Krenuo sam za Jugoslaviju.... Ubio sam nekog na putu kada sam krenuo za Jugoslaviju. On je hteo mene da ubije... Ovde hrana nije tako dobra. Ali treba da sve jedeš, da ne bi bio gladan. Hrana ne valja nikako. Nikako. U zatvoru sam, pa ne mogu ništa da kažem, šta je dobro, a šta nije. Šta daju, daju. Ako hoćeš da jedeš, ako ne onda ćeš biti gladan... Napolju pada sneg i hladno mi je... - pisao je Avram bratu Sveti.

I evo prošlo je od toga 25 godina, a Sveta sve manje veruje da će ikada više videti brata. Pusta majka i otac nisu dočekali da ponovo vide sina.

- Izgubio sam nadu. Molim se Bogu, ajde. Što kažu, nada zadnja umire, ali ja sam takav... Surovo iskren. Ne verujem. I da me puste da ga vidim tamo, kakav je to osećaj ako ne budemn mogao da ga zagrlim i poljubim, nego da ga samo gledam kroz staklo - izustio je jedva Sveta, i nastavio:

- Da je na doživotnoj, pa da ga puste i olakšavajuću kaznu da dobije... Ali, gde smrtna kazna. Svake sekunde ga ubijaju. Ideš u wc, jedeš, spavaš, i samo te jednom probude i kažu ajde ti si sledeći da... - nije mogao da završi rečenicu.

PRVI GLAS BRATA POSLE NEKOLIKO GODINA

Fotografije brata mu jedino ostale da se nada da će ga ponovo videti Foto: Nikola Tomić

Porodica nekoliko godina nije imala nikakvih vesti o Avramu. Sumnjali su da je ubijen.

- Žena kuva kafu i posle 15 minuta zvoni telefon. Ko mene zove u pola dva ujutru?

- Ženo, jel čuješ? Anka, Anka? Jel čuješ telefon?

- Čujem Sveto, čujem! Ali pravim kafu.

- Idi vidi. Šta ako je moj brat Vineto?

Donese ona kafu, na brzaka je spusti na verandu, stavi šolje, uzme telefon.

Za markicu pisma Avram je morao da proda čarape drugim zatvorenicima Foto: Nikola Tomić

- Jao Vineto, ti si? Vineto ti si?!

Kad sam je čuo, samo sam rukom odgurnuo sve sa stola i samo fljas. Sve se polomilo. Uzmem telefon i izgovorih jedva "Vineto?"

- Je, ja, ja,

... a ja spustim slušalicu, čupam kosu.

- Pa, jesi ti Vineto?

- Jesam.

- Pa gde si, šta radiš?, kao da ne znam da je u zatvoru, da mu je loše. Nisam znao šta više da pričam. Ponesu te emocije - priča Sveta.

SRBIJA ANGAŽOVALA ADVOKATSKU KANCELARIJU IZ VAŠINGTONA

Advokatska kancelarija „Freshfileds Bruckhaus Deringer US LLP“ iz Vašingtona, angažovana je za potrebe pro bono zastupanja Srbije i pružanja pravne pomoći u vezi sa odbranom i zaštitom srpskog državljanina Avrama Nike osuđenog na smrtnu kaznu 1995. godine u SAD, Savezna država Nevada (od izricanja presude imenovani se nalazi u zatvoru u gradu Eli, Nevada), stoji u dopisu koji je redakcija Telegraf.rs dobila iz Ministarstva posljnih poslova Srbije.

- S obzirom na to da Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu nije bila blagovremeno obaveštena o ovom slučaju od strane nadležnih američkih organa i branioca po službenoj dužnosti, advokatska kancelarija „Freshfileds Bruckhaus Deringer US LLP“ iz Vašingtona, koja zastupa Avrama Niku, pokrenula je postupak odlaganja izvršenja smrtne kazne i preispitivanja presude - navodi se u pismu Telegrafu.

Kako izgleda kuća u kojoj je Vineto odrastao i kroz šta je sve njegova porodica prošla zbog osude na smrt u Americi, pogledajte u videu na početku teksta.

(I. Nedić - I. Čorbić/Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagondzija

    27. april 2019 | 21:26

    Strasno nek ti je dragi bog upomoc i da se iscupas iz tog zla nadamo se da je pravda na tvojoj strani

  • Vodolijax

    27. april 2019 | 22:20

    Da je to Amerikanac uradio Srbinu bio bi oslobođen jer je to uradio u samoodbrani.Muka mi je od te Amerike.

  • Mire

    27. april 2019 | 21:08

    Morala bi drzava da intervenise , osuditi coveka na smrtnu kaznu je van svake pameti ako se uzme u obzir da je ubistvo pocinio u samoodbrani , morama bi drzava da pokusa da ga oslobodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA