≫ 

On je pravi srpski vitez: Čika Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika, danas je napunio 91 godinu

Bez obzira koliko puta bio na Zejtinliku, svaki Srbin poželi da se slika sa čika Đorđem i sa pažnjom sluša njegove stihove i priče

  • 21
Đorđe Mihailović

Foto: Telegraf

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, Đorđe Mihailović, danas je napunio 91 godinu. Čika Đorđe je treća generacija Mihailovića čuvara groblja, posle oca Đura i dede Sava, rođen u Solunu. Pošto sinova nema, čika Đorđa će naslediti Predrag Nedeljković. Bez obzira koliko puta bio na Zejtinliku, svaki Srbin poželi da se slika sa čika Đorđem i sa pažnjom sluša njegove stihove i priče. 

Neispričana priča o deda Đorđu, čuvaru Zejtinlika: Lekari su me otpisali i vratili kući da umrem

Njega su pre nekoliko godina sahranili u novinama, ali je preživeo glasine na društvenim mrežama. Prema komentarima na Fejsbuku, dobar deo korisnika ni sad nije siguran da li je deka živ, ali su želje i čestitke jednoglasne u tome "da nam poživi što duže" i "do 105 pa opet".

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Raša Perić posvetio je pesmu čuvaru Zejtinlika, Đorđu Mihailoviću, "Maršira svu noć".

Čika Đorđe, Foto: Telegraf

Prkoseći godinama, predano nastavlja da dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Deda Đorđe je postao deo istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen pre 90 godina - 1. maja 1928. godine u Solunu.

Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Čika Đorđe ima naslednika Predraga Nedeljkovića, Foto: Milena Đorđević

Seća se vremena kada je počeo dužnost 1960. godine. Solun je tada, kaže, imao 160.000 ljudi, a danas broji 1,5 miliona. Groblje je, objašnjava, bilo na periferiji, a danas su ga okružile nove građevine, i sada je groblje praktično, kaže, u centru.

O deda Đorđu 2013. godine snimljen je i dokumentarni film "Poslednji čuvar".

VIDEO: Deda Đorđe na 100. godišnjicu Solunskog fronta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA