≫ 

Legija je dozvao sina Luku da otvori kućicu u dvorištu i tu se krio 14 meseci: Kako se predao policiji pre 15 godina i koja poruka je presudila

Policajcima koji su ga prvi videli bilo je teško da ga odmah prepoznaju

  • 25

Milorad Ulemek Legija koji je osuđen kao jedan od glavnih organizatora ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, policiji se predao na današnji dan pre tačno 15 godina. Policiju je pozvao uveče, iz svoje kuće, i samo rekao: "Predajem se".

Mnogi detalji predaje, a naročito ono što joj je prethodilo, manje su poznati javnosti. Ulemek je pred sudom ispričao da je na dan atentata u svojoj kući čuvao bolesnu decu. Kako je rekao, bio je šokiran onim što se dogodilo, a naročito kada je video svoju fotografiju na TV-u. Tada je pozvao šefa svog obezbeđenja, Nenada Šarea, i sa njim ubrzo otišao u stan na Novom Beogradu, koji su povremeno koristili pripadnici JSO. U tom stanu je bio do 13. marta.

PORUKA OD ŽENE PRESUDILA 

- Kad je pao mrak, 13. marta, u stan je došao Vule Vukašinović i doneo mi poruku od žene. U poruci je pisalo: "Nešto nije u redu, vodi računa, sprema se likvidacija." Ta poruka me je povratila iz bedaka i dobio sam malo elana, jer sam shvatio da ne veruju svi u ono što televizija prenosi. Tada sam odlučio da je najbolje da se vratim kući - ispričao je on.

Došao je do Save, ali nije mogao da je prepliva jer je bilo jako hladno i padao je sneg. Onda je otišao sam do starog železničkog mosta i pretrčao ga, jer jedino tamo nije bilo policije.

Krio se 14 meseci u kućici u dvorištu, Foto: Profimedia/AFP

- Pošto je moja kuća opasana belim zidom, legao sam na zemlju, 10 metara od tog zida, i prekrio se čaršavima tako da momci iz žandarmerije, koji su nedaleko od mene stajali, ne mogu da me vide. Sačekao sam do jutarnjih sati kada će pozornost tih momaka, želeli oni to ili ne, biti mala, i u jednom trenutku oko 5 sati, otvorila su se vrata jednog od džipova, i iskoristio sam taj momenat i preskočio u dvorište. Uvukao sam se u jedan šakt i sačekao tu. U jednom momentu izašao je moj sin Luka da se igra. Pozvao sam Luku tiho. Pss, psss Luka. Rekao mu da otvori jednu kućicu u dvorištu u koju sam kasnije prešao i sakrio se - rekao je on na sudu.

SIN GA SAKRIO

Milorad Ulemek je naveo i da je na tom mestu ostao narednih 14 meseci sve dok se 2. maja nije predao pripadnicima policije koji su u civilu stajali ispred njegove kuće. Izašao je iz svoje kuće i rekao policiji: "Predajem se". Pričalo se da je na Ulemekovu odluku uticala svađa koju je prethodno imao sa suprugom Aleksandrom, posle koje je navodno besan izašao iz kuće i predao se, a izvori su tada navodili da njegova žena nije znala za plan o predaji. Sam Ulemek to nije ni potvrdio ni demantovao. Samo je ponovio da se sve vreme krio u kući.

Osuđen za ubistvo premijera, Foto: Profimedia/AFP

- Naravno da ta moja tvrdnja nije prihvaćena nikad jer bi se onda postavilo pitanje šta je policija radila. Ja pouzdano znam da me nisu mnogo ni tražili, jer da jesu, verovatno bi me i našli. U to vreme sam bio begunac broj 1 u Srbiji i Evropi. Zato je bilo lakše reći da se Milorad krio kojekude nego tu, pred njihovim nosom. To je njihova sramota, a ne moja - ponovio je Ulemek nekoliko puta.

Te večeri kada se Milorad Ulemek Legija predao, ministar policije Dragan Jočić bio je na Zlatiboru. Direktor BIA Rade Bulatović samo što je u Beograd stigao iz Budve. Čim je čuo vest o predaji, Jočić je krenuo u Beograd.

Svedoci Ulemekove predaje, pored pripadnika Žandarmerije, bili su i obezbeđenje načelnika RJB Miroslava Miloševića, ali i dežurni policajci i sekretarice u MUP Srbije. Legijin izgled ih je zapanjio. Čak i oni koji su ga znali slažu se u jednom:

- Da smo ga videli na ulici, ne bismo ga prepoznali. Kosa mu je bila do pola leđa, a brada do grudi.

U MUP Srbije ubrzo je, međutim, na zahtev Ulemeka, dovedena frizerka, koja ga je ošišala i skratila bradu. Kasnije se obrijao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    2. maj 2019 | 18:21

    Pod hitno oslobodite coveka.

  • Manjaca

    2. maj 2019 | 18:02

    Kakvog coveka drzite u zatvoru!!!pustajte ga napolje i dajte mu komandu!!!

  • M

    2. maj 2019 | 19:12

    Pustite Milorada.mislim da i vrabci znaju da premijera nisu ubili oni koji su optuzeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA