Đaci će i na ekskurziji moći da dobiju ukor, a roditelji će u planiranje ovih putovanja morati mnogo više da se uključe

Obavezno će biti upoznavanje učenika oko konzumiranje alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke

  • 9

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

On je za RTS sinoć rekao da je ekskurzija oblik nastave, tako da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama da gradivo koje su učili kroz razne predmete provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti.

Nova pravila za đačka putovanja Foto: Shutterstock

Deca će, kako je ukazao, prvo putovati u svojoj zemlji.

- Srbija je podeljena na 8 regija - Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istocne Srbija, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama - naveo Šarcević.

Prema njegovim recima, srednjoškolci mogu u trećoj godini ako je završna, i u četvrtoj godini da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.

- Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz Erazmus plus projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima - naveo je ministar prosvete.

Alternativa Republika Srpska Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, ceo sistem ekskurzija se planira planom i programom škole, a roditelji imaju svoju ulogu u tome da pomognu u izboru agencije i davanju saglasnosti.

- Biće priprema i oko ponašanja na ekskurziji. Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno upoznavanje učenika oko konzumiranje alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke - ukazao je ministar.

Napomenuo je da će ukor moći da se stekne i na ekskurziji.

S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene ekskurzija.

Dodao je da oko cena mogu da pomognu opštinski saveti roditelja.

Stoži pravilnik o ponašanju na ekskurziji Foto: Shutterstock

Prema rečima ministra Šarčevića, preko 90 odsto direktora je prekidalo ili odlagalo ekskurziju ako nije bilo ispravnog autobusa.

- Pravila već postoje, bar dve decenije. Dok ne dođu ljudi iz MUP-a, dok se ne pogleda autobus i niz drugih stvari, ekskurzija ne može da krene, tako da se smanji rizik - rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao i da je Pravilniik o ocenjivanju donet 2013. godine, ali da to retko ko poštuje.

- Bilo je i pobuna nekih sindikata. Ima u tom Pravilniku nečeg što bi i mene kao profesora vređalo, ali ne možete biti toliki gospodar svoje ocene, jer su pedagoška svojstva ocene raznolika - navodi ministar prosvete.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 001

    4. maj 2019 | 08:42

    Туга је што родитељи не могу да обезбеде основне ствари,а камоли екскурзију. Још мало па ће стока да направи као и на западу,школу за сиромашне и за богате. Тако да ће од нас да праве кретене,а од деце дебила маминих и татиних велике стручњаке,и управо од тога креће крај свега нормалног код нас у земљи.

  • Roditelj

    4. maj 2019 | 09:13

    Autobus ne kreće dok ga ne pregleda policija!? A šta taj policajac može da proveri, sem papirologije i guma eventualno? Upravljački sistem - ne, kočioni sistem - ne, ventilacioni sistem (grejanje-hlađenje) - ne,...! I o čemu pričamo!? Koliko se puta dešavalo da autobus krene i da se kvari, grejanje/hlađenje ne radi,...? Po vašoj priči ministre, najveći krivci za ekskurzije ispadoše deca i roditelji! Najbolje će biti da mi roditelji ne puštamo decu na iste i problem će biti rešen! Strašno!

  • Strax

    4. maj 2019 | 08:11

    Dolazi sve cudnije vreme u svakom pogledu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA