≫ 

Ekološka kriza preti Srbiji: Voda dovukla tonu smeća iz Rumunije, ovi gradovi su ugroženi (VIDEO)

Vojvođani besni što se polako ponavlja isti scenario kao 2014. godine

  • 19

Stanovnici mesta uz reku Tamiš juče su ostali neprijatno zatečeni prizorom  na inače prelepoj reci sa puno mesta omiljenih kamperima i izletnicima.

Bezbrojne plastične flaše, kese, džakovi uz povremene nadute leševe nedefinisanih životinja imale su svoj defile sredinom rečne matice, preneo je portal jasatomic.org.

Porastom vodostaja (prema podacima RHMZ 202 cm u poslednja 24 sata kod Jaše Tomić i 78 cm kod Sečnja) ove reke došlo je do pokretanja i bujice smeća i drveća koje je voda  povukla se nepoznatih mesta, verovatno i deponija i obala iz susedne države.

Smeće pliva po Tamišu; Printskrin: Youtube/jasatomic.org

Prema poslednjim informacijama, 3. maja brana u Tomaševcu je otvorena te je sav pomenuti sadržaj nastavio plutanje rekom. Za sada manje grane nesmetano prolaze ispod brane, prati se kretanje većih debala ali su najveći problem tone i tone plastičnog otpada koji pristiže nesmanjenim intenzitetom.

Prostim sledom vodotoka to znači da će otpad dospeti do Pančeva, potom se uliti u Dunav i na kraju krajeva opet se vratiti u Rumuniju.Kad se prvi put desilo 2014. godine, svi su bili iznenađeni.

Mesta koja su ugrožena zbog ogromnih količina smeća: Jaša Tomić, Boka, Sutjeska, Sečanj, Neuzina, Pančevo, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Uzdin, Idvor, Farkaždin, Sakule, Čenta, Opovo, Sefkerin, Glogonj i Jabuka u Vojvodini.

Danas, drugi put, Vojvođani su ljuti.

Trećeg neće biti, jer kako kažu, neće ćutati, zaključuje portal jasatomic.org.

VIDEO: Šta je ostalo od Umčara posle katastrofalnih poplava

(Telegraf.rs/I love Zrenjanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mls

    4. maj 2019 | 11:44

    Bacamo u reke od pikavca preko ves masina do automobila i sad na rumuni krivi za ekološku katastrofu

  • Maja

    4. maj 2019 | 11:23

    I sada će nam Rumunija biti kriva zbog smeća koje neprestano bacamo po ulici i u reke. Možda da prvo pogledamo u naše dvorište i da postanemo savesni pa posle možemo da se bavimo smećem iz Rumunije... ali nama su uvek drugi krivi za sve...

  • Vtf

    4. maj 2019 | 11:12

    Na nasih 500 tona ta jedna se nece ni primetiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA