Nišlijka Dragana pobedila čak sedam muškaraca u borbi gladijatora u areni u Rimu! (FOTO)

Nišku opersku divu Draganu Moles ljubav je pre 14 godina odvela u Rim, a odatle pravo u arenu

  • 3

Nišku opersku divu Draganu Moles ljubav je pre 14 godina odvela u Rim, rodni grad njenog supruga dirigenta Danijela Đulia Molesa, gde se ubrzo pridružila organizaciji za očuvanje tradicije starog Rima "Gruppo Storiko Romano". Udruženje koje čuva duh antike čini to na autentičan način, tako što njihovi članovi imaju mogućnost da izaberu koga će od ondašnjih članova društva predstavljati na manifestacijama kojima se obeležavaju svi značajniji događaji tokom viševekovne istorije Rima.

Krhka Nišlijka koju bi bilo očekivano videti u odori supruge viđenijih Rimljana "matrone" ili kao čuvarku svetog plamena, sveštenicu "vestalku", izabrala je oružje i arenu i odlučila da nastupa kao gladijatorka. Tako se 22. aprila, kada je u Cirkusu Maksimusu gladijatorskim borbama proslavljen 2771. rođendan grada na Tibru, suočila sa sedam protivnika muškaraca i iz arene izašla kao pobednik.

- S obzirom na to da sam u Rim došla iz Niša, grada u kojem je rođen car Konstantin, odmah me je privukla ideja da se kroz oživljavanje istorijskih događaja neguje tradicija naroda koji je vladao ovim prostorima.

- Ovo udruženje je jako ozbiljna organizacija koja okuplja istoričare, arheologe, dobre poznavaoce tog perioda uopšte, a sve što se organizuje zasnovano je na podacima iz pisanih izvora. Učesnici su obučeni potpuno autentično, govori se latinski, jede se hrana iz tog doba, a istorijski događaji se repliciraju do najsitnijih detalja, recimo ubistvo Cezara se predstavlja svake godine u vreme kada je izvršen atentat na njega – objašnjava Moles.

U SKLADU SA NJENOM PRIRODOM

Obrazlažući odluku da odbaci tradicionalne uloge Rimljanki i lati se gladijusa i štita, Dragana ističe da je gladijatorka više u skladu sa njenom prirodom.

- Jedina aktivna uloga žene u starom Rimu bila je gladijatorska, a ja sam oduvek bila borac. U detinjstvu sam se tukla sa bratom do krvi, odbijajući da mu popustim jer je dečko, a i život na našim prostorima naučio me je da se borim. Iako sam zbog svoje profesije često u svečanim haljinama i na bini, moram da priznam da se kao gladijatorka osećam odlično. Uživala sam 22. aprila kada se u Cirkusu Maksimusu okupilo 1.500 učesnika i oko 100.000 gledalaca iz celog sveta.

- Kao jedina žena koja se aktivno borila, bila sam u lakoj kategoriji tzv. “oplomako” naoružana kopljem, malim štitom i bodežom. Bila sam Varvarka “Tračanka”, naoružana specijalnim povijenim mačem tzv. “sikom”, koji mi je olakšavao da priđem i da bukvalno "pokosim" protivnike, pa i one iz teške kategorije. Bilo nas je osam, borba je bila svako protiv svakog, a ja sam ih sve pobedila – ponosno ističe Moles.

Da borba nije bila nimalo laka svedoče još fleke od modrica zadobijenih u borbi.

PRETUKAO ME MUŽ

- Sutradan sam otišla da dam krv, medicinska radnica koja mi je zavrnula rukav šokirala se kada je videla da sam sva modra. Pitala me je šta se sa mnom desilo, a ja sam joj kroz smeh kazala da me istukao muž. Moj suprug sa simpatijama gleda na ovo šta radim, ali često kaže da će ljudi misliti da me bije – priča Dragana.

Zahvaljujući uspehu u areni, Moles je stekla i učenike koji žele da nauče veštine gladijatora.

- Kad god imam vremena držim časove gladijatorstva, imala sam tako i jednu grupu iz Amerike, decu iz Harlema, sa njima mi je bilo baš lepo. Jednom prilikom sam imala koncert u Njujorku, pa sam ih posetila i pevala za njih – kaže Moles.

Komentarišući to što tako lako zamenjuje odoru operske dive gladijatorskom, Dragana ističe da je to sve deo njenog zanata.

- Na sceni sam princeza, veštica, Ciganka… jednostavno vrlo lako menjam “kožu”. Tako je i u mom životu, u Rimu gde sam pažena više sam princeza, a u svom rodnom gradu nekako više “Varvarka” – zaključuje Moles.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Man

    5. maj 2019 | 12:41

    Svaka čast, dokaz da du žene jače, lepše, pametnije, emotivnije, stabilnije, produktuvnije, sposobnije...ima li nešto da niste i zašto uopšte petljate s muškarcima s obzirom na vasu dominaciju u svemu...

  • Darko

    5. maj 2019 | 22:28

    "Krhka Nišlijka"! Bivša gimnastičarka, osoba puna energije i borbenog duha je Gaga koju poznajem već 34 godine. Ta sedmorica su još i dobro prošla. :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA