Ako ste u krizi, a ne igrate loto, možda je skriveno blago Nemanjića vaše rešenje: Ako je verovati legendi, zakopano je u okolini Čačka

Blago Nemanjića sakriveno je na planini Ostrici, kažu, samo odabrani mogu do njega

  • 6

Ako ste u finansijskoj krizi, a ne igrate loto, možda se vaše rešenje nalazi u čačanskom selu Ostra jer legenda kaže da se upravo tu nalazi skriveno blago Nemanjića.

Uz reku Ostrovku, nepristupačnim stazama sve do vrha obližnje planine Srbi su se nekad sklanjali od Turaka, a sa sobom su nosili na stotine drvenih sanduka punih zlata i srebra koje su sakrili u pećini.

O ovom blagu pisao je i Čedomilj Mijatović u romanu “Rajko od Rasine” davne 1892. godine i po njemu na "mitskoj planinini, punoj pećina, zmija i izvora“ nalazi se skrivena riznica srpskih srednjovekovnih vladara. Od tada potraga ne prestaje. Brojni su putnici namernici koračali kroz gustu šumu kako bi se obogatili, ali to još uvek nikome nije pošlo za rukom, pa je logično očekivati da je blago i dalje tu, ali kako ga pronaći?

Foto-ilustracija: Pixabay

Miroslav Anđelić, iz Ostre ni sam nije ostao imun na ideju o potencijalnom bogatstvu koje se možda nalazi blizu njegove kuće.

- Кad sam imao oko 25 godina, bio sam znatiželjan i odlučio da istražim pećinu i uverim se da li to blago zaista postoji. A potajno sam se nadao kao i svi da ću ga pronaći. Ušao sam u pećinu oko 50 metara, više nisam smeo jer su uslovi zaista preteški. Tada sam uspeo samo otkriti keramičke slojeve - priča za RINU Miroslav.

Ovaj prvi pokušaj, za njega je bio i poslednji jer se više nije smeo usuditi ući u pećinu na planini Ostrici. Do sada je ovde zabeleženo nekoliko smrtnih slučajeva, pa kruži priča da one koji se odluče za potragu prati prokletstvo.

Foto: Telegraf.rs

- Sigurno je da nešto postoji. Ja ovde živim skoro 80 godina i sećam se da su poginuli čovek i žena iz Кraljeva kad su krenuli put pećine, a oni nisu jedini. Ja se nikad nisam baš ohrabrio da krenem tamo, miliji mi je život, nego bilo kakvo blago Nemanjića - ispričao je Aleksandar Pavlović iz Ostre.

Ukoliko niste dovoljno hrabri da se uputite ka pećini u potragu za srebrom i zlatom, ovaj kraj ipak ne bi trebalo da zaobiđete, jer put će vas ako ne baš do blaga Nemanjića dovesti do vizantijskog utvrđenja Sokolica koje datira od petog veka. Osmatračnica i puškarnica postavljene su tako da gledaju na ceo sliv zapadne Morave.

VIDEO: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf.rs/Glas Zapdne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. maj 2019 | 10:54

    Nadjem i uzme mi Drzava, jos me i strpaju u zatvor!!!!

  • Grobbelaar

    6. maj 2019 | 11:48

    Zašto bi, pa na kraju krajeva i od koga bi Nemanjići morali da skrivaju svoje blago, kad se zna da je Srbija u njihovo vreme bila moćna Kraljevina, a kasnije i Carevina u vreme Dušana Silnog?! Pogotovo u okolini Čačka kad su Prizren i Skoplje bili prestoni gradovi!?

  • Teodoosije

    6. maj 2019 | 12:15

    Samo cisto srce moze naci blago jedna ruka na krst druga na cekic i stena se otvara... Ali nije bitno blago vec kruna Nemanjica... Blaga je na sve strane setate po blagu svaki dan eto Kalemegdan pun zlata, Boracki krs pun blaga, planina Rudnik...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA